Business Internaţional

FMI: PIB mondial la cel mai inalt nivel din 20 de ani

05.07.2004, 00:00 19



Fondul Monetar International a sugerat ca ar putea imbunatati prognoza referitoare la cresterea economica globala din 2004 si a semnalat ca este foarte posibil ca economia mondiala sa inregistreze cea mai buna performanta din aproape o generatie.



"Cresterea globala exprimata in termenii paritatii puterii de cumparare a fost, in primul trimestru, de 7,5% si aceasta este o crestere destul de ridicata", a argumentat Raghuram Rajan, economist-sef al FMI, dupa un discurs pronuntat la National Economists Club.



Cel mai recent raport referitor la viitoarea evolutie a economiei mondiale, prezentat de FMI in luna aprilie, prevede o crestere globala de 4,6% pentru anul curent si aceasta cifra va fi revizuita cu ocazia actualizarii raportului, peste aproximativ doua luni.



"Nu vreau sa anticipez ce vom face in septembrie. Tot ce voi spune este ca expansiunea mondiala este intr-adevar puternica, dupa cum sugereaza cifra de 7,5%", a spus Rajan.



In aceste conditii, nu va fi nevoie de o ameliorare prea marcata pentru a face din 2004 cel mai bun an din punct de vedere al cresterii economice dintr-o perioada de cel putin 20 de ani.



Conform datelor FMI, cresterea economica mondiala a culminat cel mai recent la 4,7% in anul 2000, dupa care s-a incetinit dramatic din cauza incheierii expansiunii fulminante a sectorului high-tech si a intrarii in recesiune a Statelor Unite.



Nivelul de 4,7% a corespuns precedentului record, consemnat in 1988, care a fost depasit in deceniul respectiv doar de cresterea de 4,8% din anul 1984.



Cu inca un deceniu in urma, cresterea mondiala a fost mai insemnata in 1976, cand a atins 5,1%, pe fondul redresarii dupa criza indusa de primul embargo petrolier al OPEC. Astfel de niveluri nu constituiau evenimente exceptionale la finalul anilor '60 si inceputul anilor '70 - cresterea a fost de 6,8% in 1973 -, dar nu au mai fost inregistrate de la acea data.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO