Business Internaţional

FMI se teme că până şi oamenii fiscului din Grecia fac evaziune

1.680 dintre cei 2.000 de greci cu conturi în Elveţia apar pe lista cu evazionişti denumită informal „lista lui Lagarde“, după numele directorului general al FMI Christine Lagarde. AFP Foto

1.680 dintre cei 2.000 de greci cu conturi în Elveţia apar pe lista cu evazionişti denumită informal „lista lui Lagarde“, după numele directorului general al FMI Christine Lagarde. AFP Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

04.03.2013, 00:03 809
 

Inspectorii autorităţii fiscale din Grecia sunt slab plătiţi, lucrează în condiţii precare şi aproximatix 130 dintre ei au conturi bancare personale în străinătate, posibil pentru a evita plata taxelor la ei în ţară, se arată într-un raport intern al FMI şi UE, scrie EUobserver.

Peste jumătate din inspectorii de la fisc au vârste de peste 50 de ani, iar în unele cazuri le lipseşte propriul birou sau computer. Raportul pune sub semnul îndoielii eforturile guvernului de la Atena de a reforma sistemul de colectare a taxelor ca parte a pachetului de bailout extern stabilit de creditorii internaţionali fără de care ţara ar intra în faliment.

Reformele implementate de guvern sunt „blocate“ sau „prea lente“, ceea ce lasă sistemul de colectare a taxelor încă sub influenţa politicului sau predispus la corupţie.

Anul trecut, fiscul a strâns doar 1,1 miliarde euro din restanţele la plata taxelor, jumătate din obiectivul declarat. Statul mai are de strâns 55 de miliarde de euro în taxe şi impozite, echivalentul a 30% din PIB-ul ţării, dar multe companii restante au dat faliment.

Experţii FMI şi UE sunt pesimişti că Grecia va reuşi să-şi respecte obiectivul de colectare a taxelor stabilit pentru anul acesta fără să angajeze imediat 200 de noi inspectori şi să se concentreze pe cele mai mari 1.500 de datorii.

Ca reacţie la raportul FMI, ale cărui informaţii s-au scurs în presa greacă, ministrul de finanţe Yannis Stournaras a declarat că „multe s-au întâmplat“ de când acesta a fost schiţat în ianuarie.

Ministerul a anunţat că au fost identificaţi 1.680 dintre cei 2.000 de greci cu conturi în Elveţia ale căror nume apar pe lista cu evazionişti denumită informal „lista lui Lagarde“, după numele directorului general al FMI Christine Lagarde.

Inspectorii UE şi FMI s-au reîntors ieri în Grecia pentru a evalua progresul ţării în respectarea cerinţelor creditorilor internaţionali pentru a da undă verde unei tranşe din pachetul de bailout. De asemenea, miniştrii de finanţe din zona euro vor discuta probabil despre problemele Greciei astăzi la Bruxelles. Veniturile din taxe sunt un criteriu important în evaluările reprezentanţilor creditorilor, în condiţiile în care cele mai recente date bugetare arată un deficit de 300 milioane euro în ianuarie. De asemenea, şi februarie s-a încheiat pe minus, dar premierul Antonis Samaras a declarat că lipsa veniturilor va fi acoperită prin reduceri de cheltuieli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO