Business Internaţional

Fondul de investiţii Advent a vândut producătorul de medicamente Labormed pentru 33 milioane dolari

Fondul de investiţii Advent a vândut producătorul de...

Autor: Ana Maria Petcana

13.03.2014, 15:20 405

În februarie 2008, Advent a preluat Labormed, pentru 123 milioane de euro, de la un grup de medici şi farmacişti români care au înfiinţat compania în 1991, iar în mai 2007 au inaugurat o fabrică în Bucureşti, printr-o investiţie greenfield de 13 milioane euro.

După preluare, compania s-a extins în 2009 prin două tranzacţii, respectiv portofoliul de medicamente al Ozone Laboratories şi 12 branduri ale producătorului de produse homeopate şi fitoterapeutice PlantExtrakt.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor Publice, în 2012, Labormed Pharma avea o cifră de afaceri de 88 milioane lei, în scădere cu 24% comparativ cu anul anterior, şi o pierdere de 113 milioane lei, cu 41% mai redusă.

După preluarea Labormed, Alvogen a anunţat că producătorul va deveni centrul afacerilor grupului american în Europa Centrală şi de Est, iar fabrica Labormed va constitui baza de producţie, cercetare şi dezvoltare, vânzări şi marketing pentru întreaga regiune.

Portofoliul Labormed, axat pe produse destinate sistemului cardiovascular şi sistemului nervos central, precum şi pe OTC-uri ca analgezice, vitamine, probiotice şi medicamente împotriva răcelii şi a tusei, completează portofoliul Alvogen destinat în special oncologicelor şi produselor cu circuit închis (administrate în spitale). Anul trecut Labormed a renunţat la cele 12 branduri cumpărate de la PlantExtrakt, acestea reintrând în portofoliul producătorului de medicamente homeopate.

Potrivit companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim, anul trecut, Labormed Alvogen se afla pe locul 18 în topul celor mai mari companii de medicamente din România, cu vânzări de 213,6 milioane de lei şi o cotă de piaţă de 1,8%.

Alvogen a intrat pe piaţa românească în 2010, avându-l şef pe fostul director general al Actavis România, Laurenţiu Scheuşan, care a fost promovat ulterior în funcţia de vicepreşedinte executiv de vânzări şi marketing în Europa Centrală şi de Est al grupului american.

Grupul Alvogen a fost construit pe fundaţia producătorului Norwich Pharmaceuticals, la New York, cu o istorie de 125 de ani în industria farmaceutică. Alvogen este prezent în peste 25 de ţări, precum Rusia, România, Bulgaria, Ungaria, Serbia, China, Thailanda, Taiwan şi America de Nord, şi are un portofoliu de peste 200 de produse în dezvoltare şi în curs de înregistrare.
Advent este una dintre cele mai mari firme de private equity din lume şi administrează active de 19,4 miliarde euro.

Între anii 2003-2006, Advent a deţinut producătorul farmaceutic Terapia Cluj-Napoca, pe care l-a vândut grupului indian Ranbaxy pentru 324 de milioane de dolari. În România, Advent mai deţine producătorul de blocuri ceramice şi ţigle Ceramica Iaşi şi reţeaua de servicii medicale private Regina Maria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO