Business Internaţional

Fondul lui Soros isi restrange activitatea din Europa

29.11.2002, 00:00 14

Soros Fund Management, unul dintre cei mai importanti administratori de fonduri de acoperirea a riscului din lume, controlat de omul de afaceri George Soros, isi reorganizeaza activitatile din Europa, in contextul conditiilor nefavorabile din piata, relateaza Financial Times.
Fondul a facut investitii de 800 de milioane de dolari pe pietele bursiere europene in cadrul activitatilor sale de arbitraj. Dupa ce si-a redus drastic activitatea in Londra, grupul urmeaza sa-si mute birourile de tranzactionare inapoi in New York. In jur de o treime din cei 55 de angajati ai fondului fie si-au pierdut locul de munca fie vor fi transferati.
Se pare totusi ca, in pofida acestor reduceri, Soros nu isi va lichida definitiv portofoliile europene.
Fondurile de acoperire de risc se confrunta momentan cu mari presiuni din cauza declinului pietelor bursiere, care le impiedica sa ofere castiguri atractive investitorilor. Nici Soros nu a fost scutit de aceste probleme.
Cel mai important fond al grupului, Quantum Endowment, a scazut de la inceputul acestui an cu 0,82%. Chiar daca scaderea este mai mica decat a altor fonduri de pe piata, unii dintre principalii competitori ai sai, printre care fondul Caxton and Tudor Investments, s-au descurcat mult mai bine.
Analistii cred ca miscarea facuta de Soros ar putea face parte dintr-un plan mai amplu de reducere a operatiunilor sale din Europa. Insa, o persoana din cadrul companiei a afirmat ca transferul de personal s-ar putea sa nu aiba nici un efect asupra expunerii grupului in Europa.
Grupul, care are in administrare active mobiliare si imobiliare de 11,5 miliarde de dolari, urmeaza sa pastreze in Londra numai o mica parte din personal, insa scopul sau principal este acela de a crea propriile afaceri private de administrare de active. Potrivit surselor apropiate afacerii, Soros Fund Management va injecta mai mult capital in aceste operatiuni in lunile urmatoare.
Grupul de management de fonduri are un portofoliu de active de 600 de milioane de dolari investiti in cadrul strategiilor pe actiuni pe termen lung si scurt, care sunt administrate de Robert Rowland. Alte 200 de milioane de dolari, care au fost administrate pana recent de Ted Burdick, sunt investite in titluri convertibile si alte strategii de arbitraj. Burdick a fost mutat la birourile din New York in timp ce Rowland a fost pensionat.
Reducerea operatiunilor de pe piata londoneza face parte dintr-un proces de reorientare strategica initiat de William Stack, care va deveni directorul general al fondului incepand cu luna ianuarie a anului viitor. Oricum, reprezentantii grupului au dat de inteles ca restrangerea activitatii ar putea fi numai o masura temporara urmand sa se revina dupa reluarea cresterii bursiere.
Recent, Soros Investment Capital, dedicat regiunii de sud-est a Europei, si-a anuntat intentia de a patrunde, in perioada urmatoare, si pe piata din Romania, valoarea propusa a unei investitii fiind intre cinci si 30 de milioane de dolari. Infiintat in luna noiembrie a anului 2000, cu sponsorizarea si managementul Organizatiei Soros, Soros Investment Capital dispune de un capital total de 200 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels