Business Internaţional

Fondurile europene acordate Greciei sunt deocamdata la adapost

04.10.2004, 00:00 12



In ciuda crizei bugetare prin care trece, nu exista pericolul ca ajutoarele financiare pe care le primeste Grecia din partea UE sa fie suspendate, a declarat un purtator de cuvant din partea Comisiei Europene, citat de Euobserver.



UE a alocat 563 milioane euro in fondurile de coeziune destinate Jocurilor Olimpice de la Atena 2004, din care 189 milioane euro au fost transferate pana la 1 august.



"Putem lua in considerare posibilitatea de suspendare a fondurilor de coeziune pentru Grecia in concordanta cu prevederile reglementarilor in vigoare", a declarat pentru Reuters purtatorul de cuvant pe probleme de politica regionala.



Totusi, Gerassimos Thomas, purtatorul de cuvant pe probleme economice, a precizat: "Comisia va trebui sa evalueze bugetul pentru 2005 si va reveni cu o hotarare in luna noiembrie", adaugand ca, in mod obisnuit, nu se recurge la penalizari "de vreme ce o tara a luat masuri pentru a-si corecta deficitul".



Situatia Greciei va fi dezbatuta mai in detaliu de catre ministrii europeni in luna noiembrie.



Primele semne de actiune asupra redresarii crizei bugetare si-au facut deja simtita prezenta la Atena, guvernul grec anuntandu-si planurile de reducere a deficitului sub limita de trei procente din PIB in 2005.



Ministrul de finante grec Giorgios Alogoskoufis a explicat ca Atena isi poate reduce deficitul pana la 2,8% in anul urmator, dupa ce in 2004 acesta se estimeaza ca va atinge 5,3% din PIB.



Revizuiri au mai fost, de asemenea, facute, si la cifrele anterioare ale deficitului dupa ce s-a descoperit ca Grecia isi subestimase nivelul deficitului in perioada 2000-2003. In aceasta perioada, Grecia a raportat Uniunii Europene un deficit bugetar in medie cu doua puncte procentuale mai mic decat in realitate, incalcand Pactul de Stabilitate si Crestere in fiecare an de cand a adoptat moneda unica. Potrivit unor surse diplomatice sursa discrepantelor ar fi metodologia diferita de calcul a cheltuielilor bugetare de natura militara si sociala, utilizata de autoritatile din Grecia.



"De acum inainte nu vom mai masca nimic si nu vom mai cosmetiza nimic", a afirmat Alogoskoufis pentru cotidianul german Handelsblatt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO