Business Internaţional

Fondurile europene furate se ridică la câteva miliarde de euro pe an

Fondurile europene furate se ridică la câteva miliarde...

Autor: Ştefan Stan

22.09.2013, 14:31 778

În fiecare an se fură în jur de 500 de milioane de euro din fondurile UE, însă conform declaraţiilor unui comisar european, această cifră ar putea ajunge în realitate la câteva miliarde de euro, scrie EuObserver.com.

“Avem motive să credem că cifrele reale se apropie mai degrabă de miliarde decât de milioane”, a declarat pentru Parlamentul European Francoise Le Bail, directorul general al comisiei de justiţie.

Cifra curentă a furturilor, de 500 de milioane de euro, provine din statisticile trimise către Oficiul European anti-fraudă de statele membre, însă Le Bail susţine că autorităţile naţionale nu pot face o apreciere corectă a acestei sume.

Le Bail, alături de şeful Oficiului european anti-fraudă, Giovanni Kessler, doresc să înceapă urmărirea celor care fură bani de la Uniunea Europeană prin înfiinţarea unui nou Oficiu European de Procuratură.

Noul procuror ar avea putere să investigheze frauda pe tot teritoriul UE. Procurorul şef va avea un birou central şi alţi adjuncţi sau procurori din diferite state membre. Ţările UE vor avea câte o ramură a Oficiului European de Procuratură, unde vor avea reprezentanţi aleşi de guvernele naţionale.

Kesser susţine că “nu este uniformitate între statele membre în capacitatea şi dorinţa de a acţiona efectiv împotriva fraudelor”.

Ratele de condamnare trimise către Oficiul anti-fraudă în ultimii 13 ani variază de la stat la stat, între 5% şi 90%.

Majoritatea ţărilor au fost de acord cu propunerea, în afară de Danemarca. Este posibil ca şi Marea Britanie şi Irlanda să răspundă negativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO