Business Internaţional

Ford Motor da afara 25.000 de angajati

23.01.2006, 19:01 11

Al treilea producator mondial de masini vrea sa reduca pierderile de pe piata americana si va elimina 25.000 de locuri de munca in urmatorii trei ani, informeaza Bloomberg.

Directorul executiv William Clay Ford Jr. anunta astazi reducerea de personal, echivalentul a 20% din forta de munca a companiei din America de Nord. Restructurarile fac parte dintr-un plan numit "Way Forward".

In aceasta luna Bill Ford declarase deja ca va reduce locurile de munca fara a specifica numarul lor. Miscarea va fi cea mai ampla de acest gen din Dearborn, unde este sediul Ford.

Planul urmeaza unei perioade de 10 ani in care Ford Motors a pierdut o cota de piata considerabila. Principala cauza este intrarea in forta pe piata a competitorilor asiatici, precum Toyota.

Ford a inregstrat pierderi mari in ultima perioada, iar vanzarile sale au scazut cu mai mult de 1 milion de unitati anual, incepand cu 1999. Toyota a surclasat cu adevarat Ford incepand cu 2003, cand Ford atingea o cota de piata in America de 18,3%, fata de 25,7% cat avea cu zece ani in urma.

"Va fi dureros pentru unii", a declarat Bill Ford saptamana trecuta, fara sa spuna la cine anume se refera. "Poate toata lumea sa fie fericita? Nu. Si nici nu va fi", a adaugat el.

Planul care va fi demarat incepand cu 23 ianuarie va fi a doua restructurare pe care o va intampina Bill Ford in calitate de director executiv.

Unii dintre angajati au declarat ca Ford ar putea reduce si numarul persoanelor din conducere. Avand in vedere ca in acest moment Ford are 53 de directori executivi, cu rangul de vicepresedinti, multi au considerat aceste zvonuri plauzibile.

Ford avea la sfarsitul anului 2004 122.877 de angajati, dintre care 35.000 erau angajati pe posturi administrative. General Motors, principalul concurent al Ford, are 142.000 de angajati, dintre care 36.000 personal administrativ.

Astfel, planul de restructurare vizeaza in special reducerea posturilor administrative de la Ford.

"Proportia acestora la Ford este mai mare decat cea de la General Motors", a declarat David Cole, director la Automotive Research, din Michigan.

roxana.grigorean@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO