Business Internaţional

Forţele turce au prins în ultimele zile 3.000 de imigranţi care încercau să ajungă în Grecia

Forţele turce au prins în ultimele zile 3.000 de...

Autor: Ioana Bojan

05.12.2015, 17:33 169

Turcia a ajuns luna trecută la un acord cu Uniunea Europeană pentru a lua măsuri împotriva imigraţiei ilegale spre blocul comunitar, în schimbul unui ajutor de trei miliarde de euro şi îmbunătăţirii relaţiilor, inclusiv posibilitatea eliminării vizelor pentru cetăţenii turci.

Potrivit agenţiei Dogan, forţele turce au început operaţiunile săptămâna aceasta în zone din preajma insulei elene Lesbos, un punct de destinaţie cheie, situat la numai câţiva kilometri de coastele Turciei.

Turcia a arestat de asemenea 35 de traficanţi de persoane, care cer sume mari de bani de la imigranţi, inclusiv de la cei din Siria şi Afganistan, pentru a-i ajuta să ajungă pe teritoriul european.

Aproximativ 2,2 milioane de sirieni au fugit din ţara lor în Turcia începând din 2011, când a izbucnit războiul civil. Sute de mii dintre ei au plecat de atunci spre Europa, care se confruntă cu cel mai mare aflux de imigranţi după cel de-al Doilea Război Mondial şi are nevoie de ajutorul Turciei pentru a face faţă.

În cadrul acordului cu UE, Turcia trebuie să îmbunătăţească vieţile refugiaţilor de pe teritoriul său, majoritatea neavând permisiunea de a munci şi trăind în sărăcie.

Ministrul turc pentru Afaceri Europene, Volkan Bozkir, a declarat însă că ţara sa nu va deveni "o tabără în aer liber pentru imigranţi", precizând că banii de la UE vor fi folosiţi pentru a ajuta refugiaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO