Business Internaţional

Fostele si actualele companii Vivendi pierd in continuare

25.09.2003, 00:00 15

Compania franceza din sectorul media Vivendi Universal a raportat o scadere a pierderilor nete pe prima jumatate a acestui an, cat si o crestere a profiturilor operationale in cadrul diviziilor sale de telecomunicatii si televiziune cu plata.
Compania, ce deruleaza un program de vanzare a unora dintre diviziile sale cu scopul de a-si reduce datoriile, a raportat o pierdere neta de 632 milioane de euro, in comparatie cu o pierdere de 12,31 miliarde de euro in perioada similara a anului anterior.
Rezultatul net s-a aflat sub asteptarile analistilor, ce indicau o pierdere de 533 milioane de euro, insa cresterea profiturilor a depasit estimarile acestora, de 1,571 miliarde de euro.
Compania a suferit mai multe modificari din punct de vedere al marimii si formei din prima jumatate a anului 2002, fapt ce face orice comparatie dificila. Compania a raportat un profit operational de 1,677 miliarde de euro pe prima jumatate a acestui an, reprezentand o crestere de 20%, conform oficialilor companiei.
Vivendi si-a reafirmat tintele financiare stabilite pentru anul 2003, anuntand ca odata incheiata vanzarea diviziilor sale din sectorul divertismentului, datoriile sale vor scadea pana la mai putin de cinci miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2004.
Vivendi Universal a fost pe punctul de a se prabusi anul trecut sub povara datoriilor acumulate in cadrul unui program de expansiune agresiva.
Diviziile de telecomunicatii ale companiei au inregistrat un profit operational combinat in valoare de 1,267 miliarde de euro, divizia Universal Music raportand pierderi operationale de 42 milioane de euro, in timp ce divizia de televiziune cu plata Canal Plus a anuntat un profit operational de 245 milioane de euro.
Vivendi Universal Entertainment (VUE), divizie ce este in curs de a fi vanduta catre reteaua americana de televiziune NBC, divizie a General Electric, a raportat un profit operational de 495 milioane de euro conform regulilor contabile aplicate in Franta. Conform regulilor contabile americane, profitul operational al VUE s-a ridicat la 537 milioane de euro.



Umbra lui Messier
Veolia Environnement SA, fosta divizie a Vivendi Universal SA si in prezent cea mai mare companie din lume din sectorul apei, a raportat pierderi de 2,1 miliarde de euro pe primul semestru al acestui an, ca urmare a reducerii valorii contabile a unei divizii americane achizitionate de fostul presedinte al companiei, Jean-Marie Messier.
Veolia a redus valoarea contabila a US Filter cu 2,2 miliarde de euro. Compania intentioneaza sa vanda diviziile de echipamente si servicii ale US Filter pe care le-a achizitionat in schimbul unei sume de 7,9 miliarde de dolari in 1999, a anuntat purtatoarea de cuvant a companiei, Anne-France Malrieu.
US Filter a reprezentat cea mai importanta achizitie din acest sector efectuata de Messier, care a fost destituit dupa ce, in urma aplicarii planului sau privind transformarea companiei de apa intr-o rivala a AOL Time Warner Inc., Vivendi Universal a inregistrat datorii de 17 miliarde de euro. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO