Business Internaţional

Fostul director al bancii austriece BAWAG a fost arestat in Franta

Fostul director al bancii austriece BAWAG a fost arestat in Franta

In iunie, banca a acceptat sa plateasca 540 mil. euro pentru a evita punerea sub acuzare in cazul falimentarii Refco

18.09.2006, 20:31 27

Helmut Elsner a fost acuzat ca ar fi ascuns fata de creditori pierderile de un miliard de euro ale agentiei americane de brokeraj Refco, chiar inainte de intrarea ei in faliment.
Fostul presedinte al BAWAG, banca austriaca implicata in prabusirea agentiei de brokeraj Refco din New York, a fost arestat in Franta sub acuzatia de frauda, titreaza International Herald Tribune.
Autoritatile franceze l-au arestat pe Helmut Elsner, operatiunea desfasurandu-se la vila acestuia din sudul Frantei, a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului de Justitie din Austria. Politia franceza a confirmat si ea acest lucru. "A fost luat in custodia politiei in sudul Frantei, aplicand mandatul european de arestare eliberat de autoritatile austriece", a precizat Patrick Hamon, purtator de cuvant al politiei franceze.
BAWAG a facut obiectul unor serii de investigatii privind un credit de cateva sute de milioane de dolari pe care banca l-a acordat fostului director executiv al Refco, Philip Bennett, cu putin timp inainte ca agentia de brokeraj sa intre in procedura de faliment, in octombrie anul trecut.
Elsner si Wolfgang Flottl, manager de fond, urmeaza sa fie audiati si pentru a clarifica acuzatiile de folosire a conturilor Refco de catre BAWAG pentru a ascunde pierderi de aproape un miliard de euro pana anul trecut. In mai, dupa ce pierderile au fost facute publice, proprietarii bancii i-au angajat pe cei de la Morgan Stanley pentru a se ocupa de vanzarea BAWAG, a patra banca din Austria.
Georg Krakow, procurorul austriac care opereaza acest caz, a declarat ca Helmut Elsner a fost arestat sub acuzatiile de frauda, folosire ilicita a fondurilor bancii si incalcari ale regulilor contabile.
Surse din cadrul cabinetului procurorului-sef au precizat ca Elsner nu a fost arestat pana acum din cauza unor probleme grave de sanatate, care nu i-ar fi permis sa suporte conditiile de detentie. Conform acelorasi surse, in urma investigatiilor s-a ajuns la concluzia ca problemele de sanatate ale lui Elsner nu erau atat de grave pe cat pretindeau avocatii lui.
In martie, procurorii austrieci anuntau deschiderea unei anchete privind implicarea BAWAG in falimentul Refco, printre persoanele suspectate numarandu-se Elsner, Phillip Bennett, director executiv Refco, si Johan Zwettler, director in cadrul BAWAG. Departamentul american de Justitie si organismul de supraveghere a pietei de capital (SEC) au acuzat banca austriaca ca a ajutat Refco sa ascunda pierderi de aproape un miliard de euro inainte de intrarea agentiei de brokeraj in faliment.
In iunie, banca a acceptat sa plateasca o suma de cel putin 540 mil. euro pentru a evita punerea sub acuzare in cazul falimentarii Refco. Fostul director executiv al Refco a fost pus sub acuzare in noiembrie si asteapta in acest moment inceperea procesului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO