Business Internaţional

Fostul sef de la Vivendi anchetat

31.10.2002, 00:00 15

Jean-Marie Messier, fostul director executiv de la Vivendi Universal, are de raspuns unei investigatii judiciare dupa ce un mic grup de actionari francezi a depus o plangere referitoare la neregularitati contabile in documentele grupului.
Procuratura pariziana a numit doi magistrati care vor verifica, in cadrul anchetei, daca Vivendi a publicat "balante contabile false" in 2000 si 2001, sau daca grupul a inclus "informatii false sau care pot induce in eroare" in rapoartele sale pe anii 2001 si 2002.
Investigatia se concentreaza pe perioada cand Jean-Marie Messier era director executiv la Vivendi, perioada in care a avut loc prabusirea spectaculoasa a actiunilor companiei. Valoarea acestora a scazut de la 150 euro in martie 2000 pana la cotatia de 13,9 euro din iulie 2002, cand Messier a fost fortat sa demisioneze. In acel moment, agentiile internationale de rating au redus ratingul companiei Vivendi, din cauza problemelor de lichiditate ale grupului.
Ancheta demarata de autoritatile franceze este primul pas din ceea ce ar putea deveni un proces judiciar extrem de lung si complex, fara a oferi nici o garantie ca se va incheia cu o punere sub acuzare. Vivendi a declarat ca va coopera cu autoritatile. Un proces colectiv a fost intentat deja in statele Unite impotriva Vivendi si a lui Messier, acuzat ca nu a oferit o imagine fidela a situatiei financiare a grupului. Comisia pentru operatiuni bursiere din Franta (COB), organismul de reglementare si supraveghere a pietei bursiere franceze, ancheteaza in paralel corectitudinea informatiilor financiare furnizate de catre Vivendi in ultimii doi ani.
Avocatul lui Messier, Olivier Metzner, a negat acuzatiile si a spus ca nu vor fi gasite nereguli contabile: "Investigatia va arata ca situatiile contabile au fost conforme realitatii si ca informatiile oferite de Vivendi erau complete si pe deplin transparente".
Concomitent, in decursul zilei de marti, Vivendi a respins oferta de 6,77 miliarde euro din partea Vodafone, pentru pachetul sau de 44% din grupul de telecomunicatii francez Cegetel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO