Business Internaţional

Franţa anunţă începerea retragerii din Afganistan

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

23.06.2011, 17:52 72

Încheierea angajamentului francez în Afganistan este declanşatăcu un an înaintea alegerilor prezidenţiale, prin anunţarea, joi, a"retragerii progresive" a unei părţi a soldaţilor, în paralel curepatrierea programată a unei treimi din forţele americane, până învara lui 2012, relatează AFP.

Această retragere, potrivit ministrului Apărării, GerardLonguet, "nu constituie o surpriză" şi respectă, în general,calendarul retragerii definitive, programată în 2014, la summit-ulNATO de la Lisabona, din noiembrie 2010.

"Acesta este, în primul rând, rezultatul eliminării lui (Osama)ben Laden şi al eforturilor oamenilor, pe teren", a declaratLonguet, pentru postul de televiziune BFM-TV.

Ministrul s-a referit la o reducere cu un sfert a trupelorfranceze, ceea ce ar aduce, în vara lui 2012, la aproximativ 3.000de oameni efectivele franceze staţionate în Afganistan, mobilizaţiîn principal în estul ţării.

Declaraţia franceză are loc după ce Barack Obama a anunţat,miercuri seara, o retragere, până în vara lui 2012, a unei treimidin cei aproximativ 99.000 de soldaţi americani din Afganistan,dintre care 10.000 în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO