Business Internaţional

Franta scoate la vanzare 17% din Air France - KLM

10.12.2004, 00:00 19



Franta a anuntat ca va vinde 17,7% din grupul Air France - KLM, cea mai mare linie aeriana din Europa, pentru a profita de pe urma aprecierii actiunilor companiei, pe fondul declinului inregistrat de pretul petrolului, informeaza Bloomberg.



Actiunile propuse spre vanzare valoreaza circa 693 milioane euro, la pretul de inchidere de marti. Statul francez, care detine in prezent 44% din capitalul social al companiei aeriene cu sediul la Paris, va ramane cu 18-20% in urma vanzarii si a unei oferte de actiuni catre angajati, au anuntat Societe Generale si ABN Amro Rothschild, care se ocupa de vanzare.



"Scaderea preturilor la petrol a lasat liniilor aeriene putin spatiu de miscare", a declarat Jane Coffey, de la Royal London Asset Management. "Acesta este motivul pentru care vanzarea Air France are loc acum, la sfarsitul anului, cand preturile la petrol sunt mai stabile", a mai spus Coffey.



Guvernul de la Paris a operat in acest an vanzari de actiuni in valoare de cel putin 7,6 miliarde euro, in incercarea de a reduce datoria publica a Frantei, pana la limita admisa la nivelul Uniunii Europene, de 60% din PIB. Luna trecuta, ministerul francez de finante a obtinut 1,24 miliarde euro din vanzarea unor actiuni apartinand Societe d'Autoroutes Paris-Rhin-Rhone, al treilea operator de autostrazi cu taxa din Europa.



"Este vorba de o vanzare oportunista", a declarat Laurent Sfaxi, analist la Aurel-Leven, Paris. "Nu va schimba in nici un fel compania, chiar daca va mai da putin avant actiunilor, pentru ca oamenii se asteptau la o astfel de miscare, la un moment dat".



Autoritatile franceze planuiesc sa vanda actiunile Air-France de anul trecut. Vanzarea trebuia initial sa aiba loc in aprilie 2004, cand a fost finalizata preluarea Air France de catre KLM Royal Dutch Airlines NV, conform declaratiilor din februarie ale ministrului transporturilor, Gilles de Robien.



Vanzarea a fost amanata dupa atacul terorist din Madrid, de pe 11 martie 2004, care a cauzat deprecierea actiunilor liniilor aeriene europene.



Actiunile Air France si-au revenit de atunci, crescand cu 14%, in timp ce pretul petrolului a scazut cu 24% fata de maximul de 55,67 dolari barilul, atins pe 25 octombrie. Pretul combustibilului pentru avioane, care reprezinta in medie 10-12% din costurile operationale, a inregistrat o diminuare de 23%, comparativ cu 12 octombrie, cand au atins valoarea de 554,25 dolari/tona de combustibil.



"Pretul actiunilor a fost in crestere, asa ca au prins momentul, chiar daca eu consider ca mai putea obtine inca 10-15% daca mai asteptau cateva luni", a afirmat Sfaxi.



"Air France la 14,50 sau 14,60 euro, acesta este un pret bun", a declarat ministrul francez Robien, care a refuzat sa mentioneze data la care guvernul va vinde aceste actiuni. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24