Business Internaţional

Franta si Marea Britanie vor sa reduca TVA pentru produsele ecologice

23.07.2007, 18:05 20

Cele doua tari membre ale Uniunii Europene vor incepe un proces de promovare in cadrul UE pentru reducerea TVA la produsele ecologice ca parte a campaniilor impotriva schimbarilor climatice.
Dupa intalnirea de vineri cu premierul britanic Gordon Brown, presedintele Frantei Nicolas Sarkozy a anuntat ca ministrii finantelor din cele doua tari vor cere Comisiei Europene reducerea taxelor pentru produsele ecologice, titreaza Financial Times.
"Nu este corect ca un automobil cu un grad scazut de emisii sa fie mai scump decat unul care polueaza", a declarat Sarkozy.
Anglia si Franta cer partenerilor din UE sa reduca cuantumul TVA pentru produsele ce nu dauneaza mediului inconjurator.
Printre acestea se numara materiale ecologice pentru izolatii, masinile cu emisii scazute, precum si frigiderele ecologice. Economisti avertizeaza ca asemenea reglementari vor intampina dificultati in aplicare si ar putea defavoriza tarile slab dezvoltate.
Brown este de parere ca reducerea taxelor pentru produsele ecologice va incuraja consumatorii sa fie mai responsabili atunci cand vine vorba de mediul inconjurator. El este de parere ca noile mecanisme propuse vor incuraja consumatorii sa foloseasca produse ecologice.
Laszlo Kovacs, comisarul european responsabil de taxe, a apreciat initiativa, dar a atras atentia ca toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene trebuie sa voteze reducerea TVA pentru produsele ecologice pentru ca propunerea sa fie implementata.
Aceasta initiativa poate fi asociata cu propunerea lui Peter Mandelson, comisar european responsabil de comert, care a sugerat reducerea taxelor pentru sursele ecologice si cele regenerabile de energie. "Este o forma voita de discriminare", a declarat acesta.
Una dintre marile probleme ale propunerii este deciderea asupra produselor care se vor incadra pentru cota redusa de TVA sau scutirea de la plata taxelor. De exemplu, biodieselului, una dintre principalele unelte ale Europei pentru reducerea emisiilor de CO2, i-au fost atribuite majorari ale preturilor din tarile in curs de dezvoltare.
Un oficial englez a declarat: "Nu propuneam reducerea taxelor daca nu eram convinsi ca este o solutie viabila. Nimeni in afara de puritanii taxelor nu are obiectii". Sarkozy a negat zvonurile conform carora acesta ar fi impotriva competitiei de pe piata libera. Acesta a afirmat ca reciprocitatea trebuie sa fie un factor important al relatiilor comerciale derulate.
"Cred in globalizare si schimb liber. Cred in competitia justa. Nu se poate ca Europa sa fie singurul jucator din piata care respecta regulile."
Intalnirea dintre presedintele Sarkozy si prim-ministrul Brown marcheaza o noua etapa a colaborarii dintre Anglia si Franta, care au anuntat actiuni comune menite sa combata terorismul international, incalzirea globala, precum si intentia celor doua tari de a promova reforma economica in cadrul UE. Alt subiect abordat la intalnire a fost criza din Darfur, unde peste 200.000 de oameni si-au pierdut viata si peste doua milioane au fost fortati sa isi paraseasca casele. Franta si Anglia fac presiuni asupra Sudanului pentru rezolvarea conflictului ce dureaza de peste patru ani. Cele doua tari vor face presiuni asupra Natiunilor Unite pentru inasprirea sanctiunilor pentru Sudan. "Nu mai putem ramane indiferenti. In fiecare zi oameni mor si sufera din cauza razboiului. Trebuie sa ne impunem pentru a solutiona problema", a declarat Sarkozy. "Relatia de cooperare dintre tarile noastre este apropiata", a adaugat Brown. Referitor la adoptarea monedei europene in Anglia, Brown a declarat: "Nu exista inca propuneri de adoptare a monedei europene in viitorul apropiat. Problema se afla in vizorul nostru."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO