Business Internaţional

Fraudele costa Marea Britanie 40 mld. lire sterline

19.10.2004, 00:00 18



Firmele britanice au pierdut peste 40 miliarde lire sterline (57,86 miliarde euro) anul trecut, circa 144,64 milioane euro zilnic, ca rezultat al fraudelor de natura economica, se arata intr-un raport intocmit de compania de contabilitate si consultanta RSM Robson Rhodes si citat de BBC News.



Majoritatea firmelor intervievate au declarat ca se asteapta ca frauda sa le afecteze imaginea si pretul actiunilor. Principalele ingrijorari vizeaza spalarea de bani, delapidarea de fonduri si frauda prin intermediul cecurilor. Potrivit sondajului, mita si coruptia in randul personalului se afla si ele pe lista.



"Firmele trebuie sa ia mai in serios riscurile amintite", a declarat Bill Cleghorn, partener la RSM. Potrivit lui Cleghorn, este nevoie ca problema sa fie discutata la nivelul consiliilor de conducere. Firmele nu sunt dispuse sa recunoasca faptul ca sunt victime ale fraudelor si sa admita astfel, intr-un fel, ca nu au dat dovada de destula competenta, ceea ce impiedica identificarea celor responsabili. Aproape jumatate din cele 100 de companii luate in calcul au recunoscut ca nu informeaza auditorii externi de fraudele economice comise in cadrul lor. Mai putin de 40% aduc la cunostinta organismelor de reglementare din domeniu aceste cazuri. Si, ceea ce este mai ingrijorator, doar 14% impartasesc acest gen de informatii celorlalte companii.



Un exemplu recent din sfera fraudelor economice este reprezentat de prabusirea Enron, compania americana din sectorul energetic, victima unor practici contabile ilegale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO