Business Internaţional

Fraudele din interior costa firmele fara asigurare

17.07.2003, 00:00 7

Mai mult de o treime din firmele de pe piata mondiala au inregistrat, in ultimii doi ani, prejudicii in urma fraudelor, a caror valoare medie se ridica la aproape doua milioane de dolari pe companie, se arata intr-un studiu recent realizat de firma de consultanta PricewaterhouseCoopers.
"Cele mai expuse companii sint cele cu peste 1.000 de angajati intr-o singura tara, intrucit loialitatea personalului este mai redusa", a declarat Roger Stanley, partner PricewaterhouseCoopers, in cadrul seminarului "Criminalitatea economica. Cuantificare si modalitati de combatere", organizat Finmedia.
Studiul a fost realizat in 50 de tari, grupate in sase regiuni geografice, la chestionar raspunzind peste 3.600 de companii.
Daca la nivel mondial firmele au identificat ca principala preocupare sustragerea activelor, in cazul companiilor din Europa Centrala si de Est frauda cel mai des intilnita este legata de coruptie si mita. Peste 50% din firmele aflate in aceasta regiune considera ca mita si coruptia sint cele mai raspindite modalitati de frauda.
In urma chestionarului, in Europa Centrala si de Est au putut fi trase concluzii specifice doar in cazul Poloniei, numarul de raspunsuri din celelalte tari, inclusiv din Romania fiind insuficiente.
Stanley a aratat ca frauda raportata depinde si de abilitatile companiei de a identifica acest fenomen si a atras atentia ca la nivelul firmelor din Europa Centrala si de Est nu exista o preocupare pentru prevenirea acestora. De altfel, diferente semnificative sint identificate si la nivelul asteptarilor. Astfel, firmele din Europa Centrala si de Est considera ca riscul de infractionalitate cibernetica ar putea reprezenta doar 14% din total fraude, in timp ce la nivel global companiile apreciaza ca aceasta problema este de trei ori mai mare.
Mai mult de 60% din firmele care au inregistrat pierderi in urma infractionalitatii economice nu au reusit sa recupereze decit o cincime din sumele respective. La nivel mondial, numai 50% din  numarul societatilor comerciale detin o asigurare pentru acoperirea riscului de frauda. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO