Business Internaţional

Fripti din interior, europenii sufla si in iaurtul extinderii

24.02.2004, 00:00 12

Cu mai putin de trei luni inainte de aderarea lor la Uniunea Europeana, Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia sunt considerate de catre oficialii Comisiei Europene surse potentiale de probleme pentru UE, scrie Financial Times.
"In general, cred ca vom avea multe probleme cu unele din aceste tari. Ele nu sunt pregatite sa indeplineasca in totalitate cerintele noastre", a spus un oficial.
Membrii Comisiei devin din ce in ce mai pesimisti in privinta procesului de extindere a Uniunii, oficialii sustinand ca statele candidate nu au reusit sa duca la capat reformele necesare.
Gunter Verheugen, comisarul european pentru extindere, este de parere insa ca "aceasta este cea mai pregatita extindere a UE".
David Byrne, comisarul pentru sanatate publica, a declarat ca sunt necesare mai multe inspectii ale produselor din carne si a altor produse alimentare din Europa Centrala, deoarece exista temeri ca acestea pot reprezinta o amenintare a sanatatii. Scopul acestor inspectii este de a decide, la sfarsitul lunii viitoare, daca UE ar trebui sa ia noi masuri pentru protectia consumatorilor din statele membre.
In special Polonia este acuzata ca nu a adoptat legislatia europeana in intregime, imediat dupa ce aderarea acestui stat a devenit garantata. Acuzatiile au fost respinse de Danuta Hubner, ministrul polonez pentru integrare europeana, ca fiind "foarte nedrepte". Hubner va deveni foarte curand reprezentantul Poloniei in Comisia Europeana.
"Este adevarat ca termenele sunt respectate la limita, dar totul este sub control. Nu am luat piciorul de pe acceleratie. Nu vad nici un motiv pentru a penaliza Polonia", a declarat Hubner.
Hubner a mai declarat ca guvernul va inchide unitatile de procesare a alimentelor care nu respecta standardele europene.
Crima organizata, migratia ilegala sau carente ale sistemelor administrative se numara si ele printre problemele identificate care ar putea determina suspendarea alocarii unor fonduri europene catre unele state.
"Daca dupa 1 mai vom avea parte de astfel de scandaluri, ar putea fi afectata reputatia intregului proces de extindere a Uniunii Europene. Si acest lucru s-ar intampla exact in momentul in care va trebui sa decidem daca sa incepem sau nu negocierile de aderare cu Turcia", a declarat un oficial.



De unde vin temerile Rusiei
Oficialii europeni au recunoscut ca UE nu are o strategie in ceea ce priveste relatiile sale cu Rusia. Unul din subiectele aprinse de discutie se refera la extinderea Acordului de Parteneriat si Cooperare al UE la cele 10 noi state membre. Rusia se impotriveste acestei masuri, sustinand ca taxele vamale aferente exporturilor celor 10 state in Rusia vor fi mai mici.
Vladimir Chizhov, ministrul adjunct de externe al Rusiei, a declarat duminica pentru Financial Times ca Rusia nu doreste sa blocheze procesul de extindere a UE, dar ca Acordul trebuie modificat pentru a compensa pierderile anuale estimate, de 300 milioane de euro.
Extinderea UE va distanta si mai mult Rusia de fostii sateliti ai Uniunii Sovietice si va duce la majorarea comertului Rusiei cu UE, de la 38% la peste 50%.



Polonia avanseaza
Produsul Intern Brut (PIB) al Poloniei a crescut in ultimul trimestru al anului trecut cu 4,7% in termeni anualizati, depasind estimarile analistilor. Institutul de statistica a anuntat de asemenea nivelul de crestere economica al celui de-al treilea trimestru, care s-a situat la 4%.
Investitiile au ramas o problema in ultimul trimestru, ritmul de crestere al acestora incetinind de la 0,4% (in al treilea trimestru) la 0,1%. Pe tot anul, investitiile s-au diminuat insa cu 0,9%.
Cererea interna a crescut ceva mai repede in ultimele trei luni ale anului trecut, cu 2,7%, dupa ce in trimestrul anterior crescuse cu 2,4%.
Din punctul de vedere al valorii adaugate, sectorul cu cea mai mare contributie la cresterea PIB a fost industria.
Pe ansamblul anului trecut, economia poloneza a crescut cu 3,7%, fata de 1,4% in 2002 si 1% in 2001, potrivit datelor preliminare oferite de Institutul de statistica.
Si pentru 2004 previziunile sunt optimiste, estimandu-se un nivel de crestere economica de 5%, prevazut in legea bugetara. Majoritatea analistilor se asteapta la un ritm de crestere putin peste 4,5%. Deja, datele adunate pentru luna ianuarie sunt imbucuratoare, productia industriala majorandu-se cu 14,3% fata de ianuarie 2003.
Vestile mai putin bune vin de pe piata fortei de munca, unde rata somajului pe luna ianuarie a ajuns la 20,6%, fata de nivelul de 20% atins in decembrie si 19,5% din noiembrie.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO