Business Internaţional

Fuga băncilor de datoriile suverane poate agrava criza din zona euro

Fuga băncilor de datoriile suverane poate agrava criza din zona euro

Autor: Andreea Mindrila

09.11.2011, 00:03 277

Băncile europene elimină datoriile suverane din portofolii chiar şi cu preţul unor pierderi, ceea ce ar putea agrava criza din regiune, scrie Bloomberg.

BNP Paribas, a doua instituţie de credit ca mărime din Franţa, a înregistrat o pierdere de 812 milioane euro în ultimele patru luni prin reducerea portofoliilor de datorii suverane europene, în timp ce Commerzbank a avut pierderi pentru că a vândut anul acesta 22% din obligaţiunile greceşti, irlandeze, italiene, portugheze şi spaniole pe care le deţinea.

Băncile vând obligaţiuni suverane emise de ţările din sudul Europei pentru că investitorii sancţionează companiile care au deţineri mari de astfel de active şi pentru că auto­r­ităţile de reglementare cer rezerve mai mari de capital pentru acoperirea eventualelor pierderi. Autoritatea bancară euro­peană solicită creditorilor să-şi majoreze capitalul cu 106 mld. euro după ajustarea deţinerilor de datorii su­verane la valoarea lor de piaţă. Fuga băncilor ar putea submina eforturile liderilor europeni de a reduce costurile de finanţare ale statelor cu probleme, printre care Grecia şi Italia.

"Autorităţile de reglementare şi liderii îşi taie singuri craca de sub picioare deoarece un grup important de investitori în obligaţiuni suverane este scos de pe piaţă", apreciază Otto Dichtl, analist la Knight Capital Europe.

Băncile europene şi-au redus creditarea externă către sectorul public grec de la 52 miliarde euro la finele lui 2010 la 37 miliarde euro la sfârşitul lunii iunie a acestui an. De ase­menea, s-a redus şi creditarea din partea băncilor europene către sectoarele publice din Irlanda, Portugalia şi Spania.


Problemele din Vest ameninţă Estul

Problemele băncilor din vestul Europei riscă să afecteze sistemul bancar est-european, a avertizat FMI. Directorul general al instituţiei financiare internaţionale Christine Lagarde a atras atenţia că Europa de Est s-ar putea confrunta cu un deficit de finanţare odată cu retragerea lichidităţilor din regiune de către băncile din Vest afectate de criza datoriilor suverane din zona euro, potrivit Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO