Business Internaţional

Fuziune Halifax- Bank of Scotland de 37 miliarde de dolari

30.04.2001, 00:00 39



Halifax, una dintre cele mai mari companii britanice de credit ipotecar, a confirmat ieri ca se afla in discutii privind fuziunea sa cu Bank of Scotland, afacere in valoare de 26 mld.lire sterline (37 mld.$) care va duce la crearea celei de-a patra banci din tara dupa valoarea activelor.

Incheierea acestei fuziuni va pune astfel capat eforturilor lui Bank of Scotland, care timp de doi ani a cautat un partener pentru a-si extinde piata de retail si activitatile de franciza in Marea Britanie si va asigura companiei Halifax o diversificare a activitatii sale principale de credit ipotecar.

Afacerea, daca se va concretiza, va pune de asemenea capat ingrijorarilor potrivit carora Lloyds TSB va cumpara Abbey National, cea de-a doua companie britanica in domeniul creditului ipotecar.

Potrivit unor analisti, miscarea este vazuta ca o preluare efectiva de catre Halifax, de departe cea mai mare companie de credit ipotecar, oficialii bancii afirmand ca orice intelegere va fi structurata pe o fuziune cu prima nula avand la baza un schimb de actiuni de unu la unu intre cele doua parti.

Oficialii bancii au refuzat sa comenteze propunerile privind viitoarea structura de conducere a noii banci, surse din piata afirmand ca Peter Burt, director executiv al Bank of Scotland, va conduce trei ani dupa care aceasta va fi preluata de James Crosby, director executiv la Halifax.

Potrivit intelegerii dintre cele doua parti, noua banca creata va avea 20 mil. clienti, un personal de 38.000 de oameni si 1100 de sucursale.

"Bank of Scotland este ultimul auditor in sectorul bancar britanic si, ca urmare a ceea ce au facut competitorii, are nevoie sa devina si mai mare. Poate ca s-a decis ca Halifax si Abbey nu sunt chiar atat de diferiti", spune Peter Toeman , analist la Morgan Stanley.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24