Business Internaţional

Fuziunea dintre Barclays si ABN Amro incepe sa prinda tot mai mult contur

22.03.2007, 20:02 18

Barclays, a treia mare banca a Marii Britanii, si ABN Amro, cea mai mare banca olandeza, par sa fi trecut la un nou nivel al discutiilor de fuziune dupa ce s-au pus de acord asupra unor conditii initiale.
Noua companie ar urma sa fie condusa de un director executiv stabilit de banca britanica, in timp ce presedintele ar urma sa fie ales de boardul ABN Amro, au anuntat cele doua companii in cadrul unor declaratii separate. In acelasi timp, sediul central ar urma sa fie localizat in orasul Amsterdam, scrie Bloomberg.
"Acestea nu sunt elemente importante", este de parere Rene Bastiaenen, money manager in cadrul Eureffect cu sediul in Amsterdam.
"Cele mai importante aspecte sunt legate de pret, strategie, si de ce fel de sinergii pot genera Barclays si ABN Amro".
In urma combinarii dintre cele doua banci ar rezulta o banca ce s-ar situa pe pozitia a sasea pe plan global, cu o valoare combinata de piata de peste 160 miliarde de dolari (120 mld. euro), imediat dupa J.P. Morgan Chase. Se pare ca discutiile progreseaza desi cele doua banci au insistat asupra faptului ca acestea sunt intr-o faza incipienta.
"Probabil ca prin dezvaluirea unor detalii, cele doua banci doresc sa trimita un semnal pietei care sa indice ca au intentii serioase", a declarat Bastiaenen.
Pe langa raspunsul la intrebarea privitoare la CEO-ul noii entitati, Barclays a inclus in declaratie si faptul ca actiunile noii companii vor fi tranzactionate in principal pe bursa londoneza, precum si faptul ca au fost lansate discutii cu autoritatile britanice si olandeze cu privire la acordul dintre cele doua banci, care ar reprezenta cea mai mare preluare incheiata vreodata in industria serviciilor financiare.
Simon Maughan, analist in cadrul Blue Oak Capital, s-a declarat surprins de faptul ca Barclays, condusa de CEO-ul John Varley, a fost de acord ca sediul central sa se afle in Amsterdam.
Analistii spun ca Barclays face unele concesii pentru ca tranzactia sa fie perceputa drept prietenoasa, iar acceptul sau in privinta sediului a venit atat de repede pentru ca rivalele sa nu aiba prea mult timp pentru a veni cu oferte mai bune, scrie BBC News.
Actiunile ABN Amro au avansat cu 1%, pana la 31,31 euro la bursa din Amsterdam, valoarea de piata a bancii crescand pana la 59,8 miliarde de euro.
Actiunile ABN Amro au inregistrat cele mai solide performante anul acesta din cadrul indicelui Bloomberg Europe Banks and Financial Services. Actiunile Barclays au crescut cu 1,6%, pana la 713 pence pe bursa londoneza.
TCI Fund Management, fondul de hedging care cerea divizarea ABN Amro, a declarat recent ca banca olandeza ar trebui sa ia in calcul si alte oferte de preluare pentru a obtine cele mai mari castiguri pentru actionari.
Barclays a decis sa lanseze o oferta pentru ABN Amro dupa ce CEO-ul acesteia, Rijkman Groenink, nu a reusit sa-si atinga tintele legate de castigurile asigurate actionarilor pe care le fixase cu sase ani in urma, cand declarase ca banca se va numara printre primele cinci dintre cele mai mari 20 de banci din lume. ABN Amro se afla in prezent pe pozitia 16 din aceasta perspectiva.
Compania ce ar rezulta in urma fuziunii dintre Barclays si ABN Amro ar detine active in valoare de 3,2 miliarde de dolari si ar avea aproximativ 230.000 de angajati.
ABN Amro este cea mai mare banca olandeza, urmatoarele sale piete ca marime fiind Italia, Statele Unite si Brazilia. In total, banca olandeza detine peste 4.500 de filiale in 53 de tari.
"Un obstacol important ce statea in calea incheierii tranzactiei a fost inlaturat", a declarat Ed Collins, fund manager in cadrul New Star Asset Management Group. "Desemnarea personalitatilor ce vor fi implicate este un pas la fel de important ca si stabilirea pretului."

ABN Amro in Romania
ABN avea anul trecut in Romania o cota de piata 3,1%, in scadere fata de 3,7% in 2005.
Banca olandeza se afla pe locul zece dupa valoarea activelor, care se ridicau la 1,55 mld. euro.
ABN este prezenta pe piata din Romania de peste 10 ani.
Este specializata pe sectorul corporate banking.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO