Business Internaţional

Fuziunile si achizitiile au ridicat bursele europene la un nou record

16.04.2007, 16:13 11

Actiunile companiilor europene au atins o valoare record pentru ultimii sase ani si jumatate datorita activitatilor de preluare si a speculatiilor conform carora profiturile companiilor vor depasi valorile estimate, scrie Bloomberg.
Indicele Dow Jones 600 s-a apreciat la sfarsitul saptamanii trecute cu 0,8%, pana la 383,33 unitati, cea mai mare valoare de dupa 8 noiembrie 2000. Toate grupurile industriale ce compun indicele au avansat. Stoxx 50 a crescut cu 1,3%, iar Euro Stoxx 50, indicele tarilor din zona euro s-a ridicat cu 1,1%.
Valoarea preluarilor si a achizitiilor din Europa au atins in acest an nivelul de 621 de miliarde de dolari (461,8 miliarde de euro), conform informatiilor furnizate de Bloomberg, in timp ce valoarea achizitiilor si a fuziunilor incheiate in 2006 au atins nivelul de 1.600 mld. dolari (1.190 de miliarde de euro).
"In acest an au avut loc mai multe fuziuni si achizitii in comparatie cu aceeasi perioada din 2006, situatie care s-a resimtit pozitiv pe pietele bursiere", a declarat Herbert Perus, seful diviziei pietelor financiare internationale la Raiffeisen Capital Management, care gestioneaza un portofoliu de 47 mld. dolari (34,9 mld. euro).
"Cresterile profiturilor corporatiilor vor reprezenta surprize pozitive, pe masura ce estimarile analistilor preconizeaza valori mult mai scazute", a adaugat el. Actiunile companiilor europene au continuat sa creasca dupa ce guvernul Statelor Unite a raportat o mentinere neasteptata a nivelului preturilor la producator, care nu includ combustibilii si produsele alimentare, in luna martie. Aceasta situatie sugereaza ca banca centrala a SUA (Fed) ar putea reduce dobanzile pentru a alimenta cresterea economica.
"Fed va reduce nivelul dobanzilor, pe masura ce economia SUA inregistreaza o scadere a ritmului de crestere", a declarat Cristoph Berger, care gestioneaza echivalentul a 75 mld. dolari (55,7 mld. euro) la fondul de investitii Cominvest Asset Management.
Pe 11 aprilie, Fondul Monetar International a redus valoarea preconizata a cresterii economice a SUA din acest an la 2,2%, cel mai redus ritm din ultimii cinci ani, din cauza unei piete imobiliare aflata in recesiune. Banca Centrala Europeana a mentinut saptamana trecuta dobanda de referinta la 3,75%.
Indicii nationali au crescut in toate cele 18 piete europene, cu exceptia Spaniei.
Indicele DAX din Germania s-a apreciat cu 1,6%, CAC 40 al Frantei s-a ridicat cu 0,8%. Indicele FTSE 100 din Marea Britanie a crescut cu 1%.
Actiunile Puma s-au apreciat cu 8,5% saptamana trecuta. Compania PPR, care detine Gucci Group a cumparat un pachet de 27% din actiunile Puma detinut de miliardarii Guenter si Daniela Herz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO