Business Internaţional

Gazprom a contractat un imprumut de 12 mld. dolari

23.09.2005, 18:17 18

Compania petroliera rusa Gazprom a contractat de la mai multe banci occidentale un imprumut record in valoare de 12 miliarde de dolari, fondurile urmand sa fie utilizate pentru preluarea Sibneft, au afirmat surse bancare.

"Gazprom a primit banii, iar imprumutul este subscris", a afirmat un bancher apropiat situatiei.

Informatiile au dus la majorarea cu 12% a cotatiilor actiunilor com-paniei Sibneft, a cincea mare firma petroliera rusa, pana la 147 ruble (5,18 dolari).

"Negocierile de preluare a Sibneft sunt in curs de desfasurare si sper sa poata fi finalizate inainte de sfarsitul anului", a afirmat Alexander Medvedev, seful diviziei de export a Gazprom.

Achizitionarea a 72% din actiunile companiei Sibneft, controlata de Roman Abramovici, propietarul clubului de fotbal Chelsea, ar reprezenta cea mai mare actiune de acest gen desfasurata in Rusia si ar marca un punct important pentru Gazprom, care incearca sa devina un grup energetic de mari dimensiuni.

ABN Amro si Dresdner Kleinwort Wasserstein au condus negocierile si au trasat liniile directoare ale imprumutului Gazprom.

Finantarea consta din imprumuturi cu scadenta cuprinsa intre trei si cinci ani, cu o valoare totala de 2,5 miliarde dolari. Restul de 9,5 miliarde dolari urmeaza sa fie acordat prin intermediul unui imprumut punte.

Gazprom a anuntat in luna iulie a acestui an un profit net peste asteptari aferent anului 2004, obtinut pe baza cresterii preturilor, conform The Moscow Times.

In acelasi timp insa, costurile au avansat cu 19%. Cel mai mare producator de gaze al lumii a pus aceasta crestere a costurilor pe seama impozitelor mai mari si a raportat in acelasi timp o crestere de 3 miliarde de dolari (2,51 miliarde de euro) a volumului datoriilor sale in ultimele trei luni ale anului. Totusi, profitul a depasit asteptarile analistilor.

Profitul Gazprom, calculat in conformitate cu standardele internationale de contabilitate, a crescut cu 29% pana la 205,68 miliarde de ruble (5,98 miliarde de euro). Vanzarile au fost cu 19 procente mai mari, atingand valoarea de 976,78 miliarde de ruble (28,44 miliarde de euro).

Datoria neta a Gazprom se ridica la 492,2 miliarde de ruble la sfarsitul celui de-al treilea trimestru, pe 30 septembrie.

Analistii au aratat ca aceste rezultate vor fi considerate neutre in contextul in care piata este preocupata de apropiata liberalizare a tranzactionarii actiunilor companiei. In urma acestei liberalizari, strainii vor putea detine in mod direct actiuni in cadrul Gazprom.

Gazprom a promis ca aceasta liberalizare va avea loc pana la sfarsitul anului 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO