Business Internaţional

Gazprom, inapoi la stat. Statul spune ca e un pas inainte

13.03.2003, 00:00 9

Statul rus si-a marit pachetul de actiuni la Gazprom de 38,4% la 51%, recastigand astfel controlul asupra celui mai mare producator de gaz al lumii. Desi aceasta aparenta "renationalizare" ar putea parea nefavorabila pentru investitori, pietele au reactionat pozitiv. Motivul: preluarea controlului de catre stat deschide drumul pentru anularea barierelor din calea capitalului strain.
Gazprom este cea mai mare companie a Rusiei, reprezentand 8% din produsul intern brut al Rusiei, este unul dintre cei mai mari contribuabili ai tarii si furnizeaza un sfert din gazul din Europa de Vest.
Mult timp, Gazprom a fost vazuta ca "un stat in stat". Incepand de marti, puternicul mamut al gazului, a devenit din nou proprietatea statului rus.
"Primul pas al procesului de liberalizare al pietei de actiuni a Gazprom a fost facut", au declarat reprezentantii companiei.
Profitul net al Gazprom calculat in conformitate cu standardele internationale de contabilitate a scazut cu 15% in primele sase luni ale anului trecut, la 9,8 miliarde de ruble (307,7 mld.$), de la nivelul de 11,5 miliarde de ruble in perioada corespunzatoare din 2001.

Un sistem neinspirat
Cand a fost privatizata, in 1996, actiunile companiei au fost impartite in doua clase: una destinata exclusiv investitorilor straini si una pentru investitorii rusi.
Participatiile investitorilor straini in capitalul Gazprom sunt limitate la 20% si acestia pot investi numai prin achizitionarea unor titluri numite American Depositary Receipts (ADR), care au un pret in medie cu 50% peste cel al actiunilor locale.
Sistemul a cauzat probleme de lichiditate, pentru ca valoara ADR a crescut mult in comparatie cu a actiunilor locale astfel ca interesul investitorilor straini pentru acestea a scazut.
Totul urma sa ia sfarsit in 2001 cand presedintele Vladimir Putin l-a ales pe Alexei Miller in functia de director general al Gazprom, inlaturand o echipa controversata de manageri, care conduceau compania in propriul interes, dar nu a fost asa.
Abolirea sistemului dual, care ii penalizeaza pe investitorii straini, este considerata o masura cheie pentru reforma gigantului de gaz si o modalitate de a deschide noi usi pentru capitalul strain, atat de necesar. Gazprom este inglodata in datorii de 15 miliarde de dolari si depinde masiv de exporturile si parteneriatele sale cu Occidentul.
Guvernul a stabilit anterior ca nu va liberaliza tranzactinarea actiunilor Gazprom pana nu-si va consolida din nou pozitia asupra monopolului. Dar, acum dupa ce a intrat in posisia a 51% din capital, compania spera ca sistemul dual al actiunilor va fi unificat gradual.
"Liberalizarea pietei de actiuni a Gazprom nu numai ca va declansa cresteea capitalizarii companiei, dar va stimula capitalizarea intregii piete de actiuni din Rusia", a declarat Miller.

Si Putin a marcat
Preluarea controlului Gazprom de catre stat va compensa dezamagirea provocata de anuntul recent al lui Putin ca va refuza liberalizarea pietei gazului din Rusia prin spargerea Gazprom.
Putin a informat Gazprom luna trecuta ca grupul este mult prea important, atat din punct de vedere diplomatic cat si economic pentru a fi descompus
O modalitate prin care Putin poate asigura sanatatea pe termen lung a Gazprom fara sa-si puna in pericol pozitia politica, prin cresterea preturilor la gaz, ar fi sa inlature restrictiile din calea investitiilor straine in Gazprom.
"Este o chestiune de securitate nationala si implica un risc politic foarte redus, cu siguranta mai redus decat cresterea preturilor la gaz inaintea alegerilor", a afirmat Paul Collison, analist pe gaz la UBS Warburg.
Economistii au criticat aspru guvernul pentru retinerea de care a dat dovada in demararea reformelor strucurale inainte de alegerile parlamentare si prezidentiale din decembrie si respectiv martie.
Totusi, detaliile despre felul in care guvernul si-a marit pachetul au ramas neclare. Cel mai probabil este ca guvernul a achizitionat un pachet de actiuni vandut ieftin de catre Gazprom in 1995 catre Stroitransgaz, o firma de costructii, care avea legaturi stranse cu fosta echipa de management de la Gazprom.
Grupul german Ruhrgas, care este unul dintre clientii majori ai Gazprom a indicat ca intentioneaza sa-si mareasca pachetul de la 5,6% la 10%., pentru a se asigura ca va fi reprezentata in consiliul de administratie.
Caseta: Toate importurile de gaz din Romania, care acopera aproximativ 20% din cererea interna provin de la Gazprom, indirect, prin furnizori.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels