Business Internaţional

GE va pune mai mult accent pe ce are in curte

21.01.2005, 00:00 27



Jeffrey Immelt, CEO al General Electric, cea mai mare companie din lume dupa valoarea de piata, este pe punctul de a-si schimba politica de conducere, informeaza Bloomberg. Dupa mai mult de trei ani in care a incercat sa scape de firmele de asigurari si de alte afaceri cumparate de GE pe vremea lui Jack Welch si a facut simultan achizitii in valoare de peste 60 miliarde dolari (45,85 miliarde euro) in domenii cu o ascensiune mai accelerata (precum serviciile medicale si serviciile financiare pentru persoane fizice), Immelt vrea acum sa se concentreze pe cresterea vanzarilor din operatiunile existente.



Noul tel al General Electric va fi in continuare stimularea cresterii vanzarilor anuale, exclusiv cresterea obtinuta prin achizitii, de la o medie de 5% in ultimii zece ani, la 8%.



Atingerea acestei tinte ar putea fi o premisa fundamentala in indeplinirea previziunilor de crestere anuala a profitului cu cel putin 10%, incepand cu 2005.



Investitorii se asteapta ca Immelt sa anunte azi ca profitul net pe al patrulea trimestru al companiei cu sediul la Fairfield, statul Connecticut, a crescut cu 15%, pana la 5,24 miliarde dolari (4 miliarde euro) se arata intr-un sondaj realizat de Thomson Financial. Pentru a amentine acest ritm, GE va incerca sa vanda mai multe produse noi si sa finalizeze vanzarea unor afaceri de 25 miliarde dolari (19,1 miliarde euro), cumparate de Jack Welch, a declarat Immelt, in varsta de 48 de ani.



"Este timpul ca ei sa-si arate marfa", a comentat David Giroux, analist la T. Rowe Prince&Associates, care detine peste 60 milioane actiuni GE. "Am foarte mare incredere ca vor reusi", a mai opinat el.



In 2004, actiunile General Electric au inregistrat o apreciere de 18%, cu 8,7% in ultimul trimestru. Aceasta in conditiile in care indicele Standard&Poor's 500 a crescut cu 9%, respectiv 7,1%.



In luna decembrie anul trecut, Immelt a estimat o sporire a profitului pe 2005 cu 13-17%. Din 2006 incepand, CEO-ul se asteapta la o crestere a profitului de cel putin 10%.



General Electric nu a mai anuntat o majorare de peste 10 procente a profitului din 2001, an in care Jeffrey Immelt a preluat conducerea. In cei cinci ani dinaintea schimbarii de stafeta, profitul anual s-a majorat cu 12-19%, atingang un maxim in 2000.



Pe 2004, General Electric a previzionat venituri totale de 150 miliarde dolari (114,63 miliarde euro), suma sprijinita de achizitii, si de circa 165 miliarde dolari (126,1 miliarde euro) in 2005, tot inclusiv achizitii.



Vanzarile, excluzand asigurarile, vor inregistra, potrivit estimarilor, o crestere de 13% in acest an, din care 8% va fi o crestere organica (generata de firme pe care GE le-a detinut timp de peste un an), a declarat Immelt.



Seful General Electric nu va renunta cu totul la achizitii, in schimb rimtul lor va incetini. In 2005, a promis Immelt, GE va cheltui intre 3 si 5 miliarde dolari (2,3-3,8 miliarde euro) pe achizitii.



"Eu pornesc de la un portofoliu mult mai bun decat avea Jack sau decat a avut compania noastra in zeci de ani", a declarat Immelt in fata investitorilor. "Am un ansamblu mult mai bun de companii", a adaugat el.



Sub conducerea lui Immelt, divizia de servicii medicale a GE si-a dublat vanzarile, o data cu achizitia Amersham, iar reteaua de televiziune NBC s-a extins prin cumpararea a 80% din activele media ale Vivendi Universal.



GE se pregateste sa vanda, pe o perioada de trei ani, divizia sa de ipoteci si asigurari de viata, redenumita Genworth. O prima treime din aceasta tranzactie a fost finalizata anul trecut, printr-o oferta publica de cumparare. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO