Business Internaţional

General Electric ar putea scoate la vanzare divizia de electrocasnice

16.05.2008, 17:18 17

Conglomeratul american General Electric (GE) ar putea vinde sau cauta un partener pentru divizia sa de electrocasnice, scrie Bloomberg.
GE, cel mai mare producator de electrocasnice pentru gospodariile din SUA, a angajat banca de investitii Goldman Sachs Group pentru a cerceta variantele unei vanzari sau ale unui parteneriat. O vanzare ar putea aduce castiguri de pana la 8 miliarde de dolari (5,16 miliarde de euro).
Directorul executiv al companiei, Jeffery Immelt, care a preluat conducerea de la Jack Welch in 2001, care a surprins investitorii cu o scadere a profitului in trimestrul trecut, este in cautarea unor parteneriate care sa ajute compania sa faca fata ritmului lent de crestere al economiei din SUA. Diviziile pe care Immelt doreste sa le vanda nu se dezvolta destul de rapid pentru a ajuta GE sa isi atinga tinta ratei de crestere anuala a profitului de 10%.
Electrocasnicele care, asemeni corpurilor de iluminat, sunt produsele GE cele mai cunoscute in randul consumatorilor, au constituit numai 4,1% din vanzarile de anul trecut.
"Am avea o perceptie pozitiva a unei abordari mai agresive a vanzarii diviziilor cu un ritm lent de dezvoltare", a spus Robert Schenovsky, analist al Jeffries & Co din New York.
Un purtator de cuvant al companiei, Gary Sheffer, a refuzat sa comenteze o eventuala vanzare. Vanzarile diviziei de electrocasnice sunt afectate de problemele cu care se confrunta sectorul imobiliar al economiei americane.
Numarul cererilor de prescriere a ipotecii din SUA a crescut cu 65% in luna aprilie a acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul crizei de pe piata creditelor subprime, cu grad ridicat de risc.
Preturile locuintelor au avut in trimestrul trecut cea mai mare scadere a ultimilor 29 de ani, context in care este din ce in ce mai greu pentru proprietari sa isi refinanteze imprumuturile sau sa contracteze noi credite pentru a cumpara bunuri electrocasnice. Divizia GE Appliances a adus aproximativ 7,2 miliarde de dolari (4,65 mld. euro) din vanzarile GE, in valoare de 172,7 miliarde de dolari (111,6 mld. euro) si este responsabila pentru 13.000 din cei 327.000 de angajati ai companiei.
"La acest moment aceasta nu este o afacere care deschide noi perspective pentru General Electric", a spus analistul companiei Sterne, Agee & Leach din New York, Nicholas Heymann.
De cand si-a facut public planul de a se retrage din sectoarele riscante ale economiei, in luna decembrie a anului 2002, Immelt a vandut divizii ale companiei in valoare de 75 de miliarde de dolari (48,4 miliarde de euro), afaceri printre care se numara si divizia de materiale plastice si cea de asigurari.
Intre timp, grupul a cumparat companii in valoare de 50 de miliarde de dolari (32,3 miliarde de euro) in sectoare cu un ritm rapid de dezvoltare, precum tratarea apei si industria aeronautica. Investitorii si analistii s-au intrebat inca de atunci daca Immelt vrea sa renunte la divizia de aparate electrocasnice si la cea de iluminat.
Pe data de 11 aprilie valoarea actiunilor GE a scazut cu 13%, cel mai mare declin al ultimelor doua decenii, survenit imediat dupa ce Immelt a anuntat o scadere de 12% a veniturilor din primul trimestru si a spus ca profitul anual se va situa sub tinta de 2,42 dolari (1,56 euro) pe actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO