Business Internaţional

General Motors si Delphi apeleaza la bunavointa creditorilor

17.05.2005, 19:44 16

General Motors si Delphi au incercat saptamana trecuta sa reesaloneze credite bancare in valoare de 6 miliarde de dolari (4,69 miliarde de euro), relateaza Bloomberg.

Industria constructiei de automobile si de componente auto din Statele Unite trece printr-o perioada de restructurare care a dus la o majorare a costurilor legate de contractarea de imprumuturi.

Ratingurile de credit ale GM, Ford Motor si ale unor furnizori incluzand Delphi si Visteon au fost reduse luna trecuta pe fondul diminuarii profiturilor, in timp ce cota de piata a rivalilor asiatici precum Toyota Motor creste din ce in ce mai mult.

GM, producatorul auto numarul unu din lume, este cea mai mare companie al carei rating de credit a fost redus pana la nivelul junk. Compania este protejata prin divizia sa General Motors Acceptance. GMAC plateste in prezent bancilor sale 0,15 puncte procentuale pentru a avea la dispozitie o linie de credit de 4,55 miliarde de dolari (3,6 miliarde de euro).

Delphi, o fosta divizie a GM pana in anul 2000, cand a devenit o companie distincta, doreste sa refinanteze o linie de credit in valoare de 1,5 miliarde de dolari (1,2 miliarde de euro) care expira in luna iunie. Delphi, devenita astazi cel mai mare producator de piese auto din America de Nord, intentioneaza de asemenea sa extinda o alta linie de credit scadenta in 2009 a carei valoare nu a fost specificata de catre conducerea companiei.

Scott Sprinzen, analist in cadrul agentiei de rating Standard & Poor''s, a declarat ca GM si GMAC au coborat doua nivele pe scara ratei investitiilor, pana la cel mai scazut nivel. "Scaderea nivelului investitiilor reflecta posibilitatea ca firma sa fie nevoita sa caute protectie financiara in cazul unui faliment", a spus Martin King, un alt analist al S&P. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO