Business Internaţional

General Motors va asambla Hummer in Rusia, vizandu-i pe consumatorii care vor sa epateze

29.08.2003, 00:00 17



General Motors a anuntat ca va incepe sa asambleze in Rusia vehiculul utilitar sport Hummer H2, tintind clientela tot mai numeroasa formata din oameni de afaceri cu bani de risipit si o dorinta de a impresiona.



GM a semnat un acord-cadru cu producatorul auto rus Avtotor la salonul auto anual de la Moscova pentru a produce intre 200 si 400 din imensele autovehicule, bazate pe modelul militar Humvee, sperand sa le comercializeze incepand din noiembrie.



Autovehiculele vor fi construite la uzina Avtotor din enclava rusa Kaliningrad.



Hummer H2 cantareste aproape 3 tone, are un motor cu o capacitate cilindrica de sase litri si un consum de circa 20 litri pentru o suta de kilometri. Modelul iese din reglementarile americane privind economia de carburanti si a atras criticile activistilor pentru protectia mediului.



"Ne asteptam la clienti care sa doreasca sa-si etaleze succesul si sa urmeze moda lansata de actorii de la Hollywood sau la oameni de succes care vaneaza si trebuie sa conduca pe teren accidentat", a declarat directorul GM de marketing regional Pawel Widel.



"Va fi un autovehicul aparte in Rusia si Arnold Schwarzenegger este imaginea sa", a adaugat el. Actorul american a condus un Hummer H1, predecesorul modelului actual.



Widel a mentionat ca Hummer se vinde la un pret de 50.000-60.000 de dolari in SUA, dar presedintele Avtotor, Vladimir scerbakov, a declarat ca Hummer H2 va fi comercializat in Rusia la un pret situat intre 85.000 si 110.000 de dolari.



"Este un produs de nisa, asa incat 400 de unitati este numarul maxim pe care putem spera in mod realist sa-l vindem intr-un an. Nu avem planuri sa producem mii de Hummer", a spus oficialul rus, adaugand ca piata vehiculelor utilitare sport de lux din Rusia este de numai circa 10.000 de unitati pe an.



Avtotor asambleaza deja modele KIA si BMW la uzina din Kaliningrad. Toate componentele noului model vor fi importate din SUA.



Totodata, scerbakov a declarat ca firma va investi alte 70 milioane de dolari in uzina, pe langa cele 200 milioane de dolari deja alocate.



GM nu a furnizat detalii suplimentare, afirmand ca acordul este inca in stadiu preliminar si ca amanuntele nu au fost stabilite in totalitate. Widel a precizat ca Hummer H2, disponibil in culorile galben, portocaliu si negru, indeplineste toate standardele rusesti de mediu. "Nu va trece mult timp pana ce le veti vedea pe strazile din Moscova si Sankt Petersburg", a spus el.



Grupul american este deja prezent in Rusia, fabricand mult mai modestul autovehicul off-road Chevrolet Niva in localitatea Toliatti, prin intermediul unei societati mixte de 322 milioane de dolari infiintate impreuna cu AvtoVAZ. Compania rusa a indicat ca uzina va incepe in curand sa construiasca si Opel Astra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO