Business Internaţional

George Soros isi ascute criticile la adresa presedintelui Bush

26.01.2004, 00:00 15



Miliardarul american George Soros a lansat recent o serie de critici dure la adresa presedintelui George Bush, acuzand politica dusa de acesta in relatiile externe si pe plan economic.

rgumentat ca efectele programului economic, prin care s-a recurs la reduceri de taxe in valoare de 1.700 miliarde de dolari, vor fi vizibile doar anul acesta, urmand ca in 2005 sa genereze declin economic. In cel de-al treilea trimestrul al anului trecut economia a crescut cu o rata anualizata de 8,2%.



Aceasta nu este insa prima interventie de acest gen a miliardarului. Soros a criticat in dese randuri administratia americana pentru campania militara din Irak si mai ales pentru argumentele folosite pentru a motiva interventia. "Pentru ei (administratia Bush) democratia e o scuza pentru a propaga dominatia americana." Intr-un episod recent, Soros a declarat ca politica de slabire a dolarului l-a facut sa isi piarda increderea im moneda americana si sa isi vanda activele denominate in dolari.



Pentru a-si intari afirmatiile, Soros a declarat ca intentioneaza sa intareasca sprijinul financiar acordat grupurilor de lobby care lupta pentru impiedicarea realegerii presedintelui Bush. Suma pe care miliardarul a oferit-o pana in prezent acestor grupuri se ridica la 12,5 milioane de dolari.



Soros a devenit celebru in anii 1990, cand fondul sau de investitii Quantum Endowment Fund a facut miliarde de dolari mizand pe esecul Bancii Angliei de a stopa prabusirea lirei sterline. In prezent, averea lui Soros este estimata la 7 miliarde de dolari.



Recent Soros, anunta ca lupta cu presedintele american este scopul central al vietii sale, adaugand ca alegerile prezindentiale din 2004 "sunt o chestiune de viata si moarte". George Soros crede ca o "ideologie a suprematiei" guverneaza la Casa Alba si sustine ca varianta promovata la Washington nu este foarte diferita de ecourile acestei ideologii care i-au marcat copilaria, in Ungaria ocupata. Campania sa a inceput in vara trecuta, cu ajutorul unui veteran al gandirii liberale americane, Morton Halperin. Soros a invitat atunci strategii democrati la resedinta sa din Southampton (Long Island), iar lista de invitati a inclus si pe John D. Podesta, fostul sef al staff-ului de la Casa Alba din timpul administratiei Clinton. S-a discutat problema alegerilor si s-au stabilit 17 zone importante de mobilizare a votantilor. 
gabriel.taranu@zf.ro
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO