Business Internaţional

Germania este nevoita sa deschida piata fortei de munca muncitorilor din Est

06.06.2007, 18:13 37

"Tendintele demografice si tendinta de crestere a cererii pentru personal inalt-calificat ar putea determina adoptarea de masuri pentru a facilita accesul strainilor", a declarat Wolfgang Schaeulele, ministrul de interne al Germaniei intr-o scrisoare adresata Parlamentului, scrie Financial Times.
Ministrul a declarat ca un "sistem punct", care ar selecta potentiali imigranti in functie de varsta, calificare si alte criterii, ar face parte dintr-un asemenea concept, ca raspuns al unei intrebari scrise adresate din partea Sibylle Laurischk, parlamentar din partea Partidului Liber Democrat, din opozitie.
Pentru o perioada foarte indelungata Germania a adoptat o serie de masuri protectioniste menite a-i proteja piata fortei de munca. Comunicatul parlamentului ar putea indica o schimbare de strategie a guvernului de coalitie condus de cancelarul Angela Merkel, care s-a aratat in favoarea politicilor selective pentru imigranti, asemeni celor practicate in Australia si Canada.
Oficialii de la Berlin vor fi atentionati saptamana viitoare cu privire la faptul ca polonezii, impreuna cu alte noi natiuni membre ale Uniunii Europene se confrunta cu masuri prea stricte cu privire la munca in Germania.
Comisia Europeana a declarat ca legislatia germana are cereri disproportionate cu privire la potentiali angajati, precum personal de conducere dintr-un stat membru UE trimis de catre o companie la un alt sediu dintr-un alt stat membru al UE.
Schimbarea de strategie a mi-nistrului de interne a declansat ingrijorari cu privire la potentiale scaderi ale salariilor si a sentimentelor anti-imigranti. Valorile publicate saptamana trecuta de catre Biroul Federal de Statistica a indicat numarul in crestere al germanilor care au parasit tara anul trecut in comparatie cu cei care au revenit. Numarul emigrantilor a fost cel mai ridicat din 1991 incoace. Desi acest factor a fost echilibrat de o crestere neta a numarul strainilor veniti in Germania, numarul celor care imigreaza este pe un trend descendent.
Din cauza unei scaderi a ratei natalitatii, biroul de statistica estimeaza o scadere a populatiei de la 82 milioane de locuitori, cat are in prezent, la 69 mi-lioane de locuitori in 2050.
"Aceasta nu este o dezvoltare pe termen lung", a declarat Laurischk. "Ceva mult mai important se intampla, si trebuie sa reactionam extrem de prompt", a adaugat ea.
Problema este mult mai acuta in partea de est a Germaniei, care inainte de '90 s-a aflat sub dominatie sovietica. Companiile din aceasta regiune subliniaza ca reducerile personalului de conducere reprezinta principala problema a dezvoltarii.
In sectoare precum cel medical si cel industrial, dar si in cel al agriculturii, angajatorii s-au confruntat cu probleme majore atat din partea personalului inalt-calificat care este tentat sa lucreze in strainatate, dar si cu dificultatile legislative cu privire la angajarea imigrantilor.
Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a avansat in primul trimestru cu 0,5% datorita cheltuielilor mai mari ale companiilor.
In trimestrul patru al anului trecut PIB-ul Germaniei a urcat cu 1%. Cresterea economica ar putea fi mai mare in trimestrul doi pe fondul somajului scazut si reducerii impactului majorarii TVA de la 16% la 19% ce a avut loc la inceputul anului.
Increderea in economia germana a atins un nivel record in luna aprilie, iar rata somajului a ajuns la cea mai mica valoare din ultimii sase ani, iar companiile au cheltuit mai mult si au angajat noi oameni pentru a face fata cererii venite din afara tarii. "Consumul privat redus cauzat de majorarea TVA a avut un impact negativ asupra cresterii economice", indica statisticienii germani. "Avansul a fost condus de investitii. Un alt factor pozitiv a fost evolutia exporturilor nete, dar doar comparativ cu 2006."
Economia Germaniei a crescut anul trecut cu 2,8%. Fata de primul trimestru al anului trecut cea mai mare economie europeana a avansat cu 3,6%.
Comisia Europeana a majorat luna trecuta previziunile cu privire la avansul economiei europene. Zona euro va avea un avans economic estimat la 2,6% in 2007.
Economia celor 13 state din zona euro a avansat cu 0,6% in primul trimestru fata de trimestrul patru al anului trecut, atunci cand a crescut cu 0,9%.
"Cheia acestei cresteri a fost volumul mare de investitii facute de companiile europene", este de parere Howard Archer, economist-sef pe zona europeana la firma Global Insight din Londra.
Cresterea economica din zona euro a depasit-o pe cea a Statelor Unite pentru al patrulea trimestru consecutiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO