Business Internaţional

Germania: "Nein" categoric la împrumuturile la comun pentru zona euro

no title

Foto: AFP

Autor: Marius Oncu - Mediafax

01.12.2011, 16:34 1369

Liderii coaliţiei care susţine guvernul condus de cancelarul Angela Merkel au stabilit, joi, că opoziţia Germaniei la propunerea de introducere de obligaţiuni comune pentru zona euro nu este negociabilă, a declarat ministrul Economiei, Philipp Roesler, citat de Reuters.

Roesler, care conduce Partidul Democraţii Liberi, a spus reporterilor că a discutat cu Merkel şi Horst Seehofer, lider al Uniunii Creştin Democrate, şi că sunt uniţi în respingerea categorică a obligaţiunilor comune pentru rezolvarea crizei datoriilor.

"Nu suntem pregătiţi să primim schimbări ale tratatului UE în schimbul unor măsuri pe care le vor alte state europene, precum obligaţiuni ale zonei euro. Toţi trei respingem clar şi direct această idee", a spus ministrul în timpul unei conferinţe în care a prezentat propuneri pentru schimbarea tratatului.

Merkel face presiuni asupra altor lideri europeni pentru schimbări ale tratatului UE cu scopul de a rezolva criza datoriilor suverane şi de a creşte integrarea economică dintre membrii uniunii monetare.

Liderii UE se află sub presiune pentru a ajunge la un acord asupra unor posibile schimbări de tratat la un summit săptămâna următoare, iar Merkel se va adresa, vineri, pe acest subiect Parlamentului german.

Ajungerea la un acord este dificilă. Germanii vor ca executivul comunitar să poată trimite în faţa Curţii Europene de Justiţie statele care încalcă grav regulile privind deficitul bugetar, dar Franţa se opune.

Roesler a afirmat, de asemenea, că liderii coaliţiei au convenit că ar fi greşit să pună presiune asupra Băncii Centrale Europene (BCE) pentru un rol mai amplu în combaterea crizei datoriilor, iar independenţa instituţiei trebuie menţinută.

"Astfel, BCE trebuie să decidă singură ce crede că este corect", a spus el.

Roesler, al cărui partid are o poziţie mai dură în privinţa ajutării altor state afectate de criza datoriilor decât formaţiunea cancelarului Merkel, a propus introducerea unei limite maxime de deficit bugetar de 2%, faţă de 3% în prezent. Pragul de 3% a fost, însă, încălcat de foarte multe state din zona euro.

În plus, Mecanismul pentru Stabilitate Financiară, care urmează să înlocuiască actuala Facilitate Europeană pentru Stabilitate Financiară, ar trebui să fie modelat după FMI.

Ministrul a susţinut şi necesitatea unor sancţiuni mai puternice pentru statele care încalcă regulile de deficit şi a declarat că îngheţarea plăţilor din fondurile structurale ale UE este o opţiune, precum şi retragerea drepturilor de vot şi implicarea UE în planificarea bugetelor.

O comisie de experţi independenţi ar putea fi înfiinţată pentru a face recomandări de îmbunătăţire a competitivităţii, pentru a verifica proiectele de bugete naţionale şi pentru a facilita o coordonare mai bună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO