Business Internaţional

Germania riscă să distrugă moneda euro, crede miliardarul George Soros

23.06.2010, 23:04 29

Planurile de economii ale Germaniei pentru reducerea deficituluibugetar riscă să "distrugă proiectul european", iar destrămareazonei nu poate fi exclusă, a declarat miliardarul George Soros,unul dintre cei mai faimoşi speculatori financiari.

"Politica germană reprezintă un pericol pentru Europa, ar puteadistruge proiectul european", crede reputatul investitor. Soros aadăugat că nu poate "exclude colapsul euro".

"Dacă germanii nu-şi schimbă politica, ieşirea lor din uniuneamonetară ar fi benefică pentru restul Europei", a spus el.Cancelarul german Angela Merkel a prezentat la începutul luniiiunie planuri pentru reducerea cheltuielilor publice cu 80 demiliarde de euro în următorii patru ani, cu scopul de a scădeadeficitul structural al Germaniei sub limitele reglementate de UEpână în 2013.

"Acum, germanii îşi trag vecinii spre deflaţie, care ameninţă săprovoace o fază lungă de stagnare. Şi asta conduce la naţionalism,probleme sociale şi xenofobie. Democraţia însăşi ar putea fiameninţată. Germania este izolată global (...) De ce nu permitcreşterea salariilor? Asta ar ajuta alte state din UE să se ridicede jos", comentează Soros.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO