Business Internaţional

Germania risca sa "imbolnaveasca" economia intregii zone euro

27.05.2003, 00:00 15

Intrarea Germaniei in cea de-a doua recesiune economica din ultimii doi ani si pericolul de scadere generalizata a preturilor (deflatie) pot frana avansul economic al intregii zone euro si pot amana redresarea cu cel putin un an, relateaza Wall Street Journal Europe.
Conditiile economice sunt din ce in ce mai nefavorabile in Germania, dar si in alte state membre precum Italia, Frinlanda si Olanda, iar economistii se grabesc sa-si reduca din nou previziunile de crestere pentru anul curent.
Economistii cred ca ultima previziune de crestere economica anuala pentru zona euro formulata de Banca Centrala Europeana (BCE), de 1%, este "prea optimistra si chiar nerealista".
Biroul german de statistica a confirmat recent ca Germania, care reprezinta peste o treime din produsul intern brut al zonei euro, s-a contractat cu 0,2% in primul trimestru al acestui an, dupa o scadere e 0,03% pe ultimul trimestru al anului trecut.
Amenintarea deflatiei a devenit tot mai reala pentru Germania, dupa ce indicatorul inflatiei, publicat la sfarsitul saptamanii trecute, a indicat o scadere la 0,7%, in ritm anualizat, cel mai mic nivel din ultimi trei ani si jumatate. Deflatia, care se traduce printr-o scadere generalizata a preturilor, descurajeaza cheltuielile de consum si investitiile si franeaza cresterea economica.
"Germania ar putea intr-adevar suferi o perioada de deflatie in urmatoarele 12 luni", a declarat Yves Mersch, membru al consliului BCE . "Dar, va fi numai temporara", a adaugat el. Recent, si Fondul Monetar International (FMI) a avertizat ca Germania este expusa la "un risc ridicat" de deflatie.



Companile franceze sufera
Mai grav este faptul ca asa-zisa boala a Germaniei va contamina si alte state europene, ale caror economii erau relativ sanatoase pana acum. Cea mai afectata economie pare a fi cea a Frantei, care are relatii comerciale stranse cu Germania.
Bernard Kasriel, presedinte executiv al companiei franceze Lafarge, unul dintre cei mai mari producatori europeni de ciment si alte materiale de constructii, spune ca in acest moment problema Germaniei este mult mai profunda decat cresterea euro.
"Cheltuielile de constructii scad continuu pentru ca oamenii si-au pierdut increderea", a declarat Kasriel. Pe primul trimestru al anului, vanzarile totale ale companiei noastre au scazut cu 14% fata de anul trecut, in principal din cauza declinului Germaniei." Si compania franceza Vinci si-a inchis recent intreaga facere de constructii din Germania si mai opereaza doar in sectoarele de drumuri si energie.
Intre timp, in Germania au loc actiuni de protest impotriva reformelor initiate de guvernul condus de Gerhard Schroeder. In weekendul trecut, in jur de 90.000 de persoane au iesit pe strazi pentru a protesta impotriva  reformelor radicale ale guvernului condus de Gerhad Schroeder.



O unda de speranta
Indicele german Ifo al increderii in mediul de afaceri a surprins ieri pozitiv pietele printr-o crestere peste previziuni. Indicele a urcat in mai la 87,6, si si-a revenit de la minmul de 86,6 atins in aprilie. Si asteparile mediului de afaceri pentru urmatoarele trei luni s-au ameliorat de la 94,9 la 97,2. Imediat dupa publicarea indicelui, bursele europene de actiuni au inceput sa creasca.
Ultimele estimari arata ca inflatia anuala a zonei euro a scazut in mai la 2%, de la 2,1% cat a fost in aprilie, ceea ce anuleaza si ultimul argument impotriva reducerii ratei dobanzii de referinta de catre BCE, la intalnirea de pe 5 iunie.
"Activitatea este foarte scazuta in zona euro si daca inflatia ca fi la pragul BCE, exista multe sanse de reducere a dobanzilor", a declarat James Knightley, economist la ING. Knightley prevede ca BCE va reduce ratele de dobanda cu o jumatate de punct procentual, la 2%.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels