Business Internaţional

Germania vinde active pentru a limita deficitul bugetar

20.10.2004, 00:00 12



Ministrul de Finante din Germania, Hans Eichel, va grabi vanzarea de actiuni din companiile pe care le detine, inclusiv Deutsche Telecom AG si Deutsche Post AG. Vanzarea se va face catre banca de stat Kreditanstalt fuer Wiederaufbau, pentru a limita cresterea deficitului bugetar, afirma un oficial guvernamental citat de Bloomberg. Ministrul de finante previzioneaza ca venitul din vanzarile de active din acest an va ajunge la valoarea de 10 miliarde de euro. Cancelarul Gerhard Schroeder a aprobat un buget suplimentar pentru acest an, guvernul primind inca 43,7 miliarde de euro, cea mai mare majorare dupa cel de-al doilea razboi mondial. In august se previziona un deficit bugetar de 3,7% din produsul intern brut , depasind limita de 3% impusa de Uniunea Europeana.



KfW a vandut luna trecuta actiuni in valoare de 4,45 miliarde de euro din Telekom, partea bancii reducandu-se cu 7%. Guvernul german detine 26% din actiunile celei mai mari companii de telefonie din lume. Acesta va vinde o alta parte din actiuni catre KfW (in valoare de 5 miliarde de euro) pana la sfarsitul acestui an si ii va transfera si o parte din Deutsche Post.



Germania spera ca anul viitor sa creasca veniturile pe masura ce economia se va redresa. Ministrul de finante planuieste sa vanda toate actiunile pe care le detine la Posta si la Telekom in 2005. Banca de stat, care detine 41% din Deutsche Post, este limitata de Constitutie sa nu depaseasca limita de 49% din actiuni.



Anul viitor, guvernul german va vinde si partea sa de 18,3% din operatorul Fraport AG si va grabi vanzarea proprietatii detinute in mare parte de armata. Guvernul nu va renunta totusi la partea sa din aeroportul de la Munchen pana in 2007.



Aceste vanzari au inceput in anul 1996 in timpul cancelariei lui Helmut Kohl. Banca vinde actiunile unor investitori straini in conditii favorabile, profitul intorcandu-se la guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO