Business Internaţional

Germania vrea sa atraga investitorii prin micsorarea impozitelor impuse companiilor

19.03.2007, 23:41 12

Guvernul cancelarului german Angela Merkel a aprobat la sfarsitul saptamanii trecute un proiect de lege privitor la reducerea taxelor corporatiste, o masura menita a intari competitivitatea companiilor germane.
Proiectul de lege propune o reducere a mediei impozitelor impuse companiilor pana la 29,8%, de la 38,7% in prezent, scrie Bloomberg.
Peer Steinbruck, ministrul german de finante, a declarat ca scopul acestor modificari este acela de a face Germania mai atractiva in fata investitorilor si de a se asigura ca "firmele vor plati o parte mai mare din taxe in Germania pe viitor", facand aluzie la masurile de restrictionare a migrarii capitalului catre tari cu regimuri fiscale mai blande, scrie Financial Times.
Incurajand companiile sa profite de taxele mai scazute, guvernul doreste sa le convinga sa nu-si mai raporteze castigurile peste hotare.
In fiecare an, companiile germane raporteaza castiguri in valoare de pana la 60 miliarde de euro peste hotare din cauza taxelor ridicate din Germania, adesea sub forma de imprumuturi catre filiale, conform Ministerului de Finante.
"Avem doua tinte: pe de o parte, dorim sa facem ratele taxelor impuse companiilor din Germania mai atractive pentru a impulsiona investitiile", a declarat Steinbruck. "In acelasi timp, incercam sa obtinem venituri sporite din taxe pe termen mediu, pe fondul acestor rate atractive".
Steinbruck a declarat ca se asteapta la o scadere a veniturilor anul viitor, pentru ca in 2009 sa se revina la nivelurile din 2007. El a aratat ca se asteapta la o crestere a veniturilor din taxe corporatiste de aproape 30% pana in 2012. Anul trecut, aceste venituri au atins un nivel de 11,4 miliarde de euro, conform website-ului ministerului german de finante.
"Aceasta masura trebuia luata cu foarte mult timp in urma", declara Alfons Kuehn, director al departamentului fiscal din cadrul Camerelor pentru Industrie si comert, care a sustinut necesitatea adoptarii masurii in numele a aproximativ 3,5 milioane de companii.
Masura reflecta hotararea guvernului german de a pune capat unui regim in care taxele corporatiste din Germania au fost anul trecut cu 25% peste media UE, conform KPMG. Sub acest regim, capacitatea companiilor de a majora salariile angajatilor era redusa in ciuda cresterii economice generale.
Totusi, proiectul de lege mai are de trecut o serie de obstacole inainte de a intra in vigoare in luna ianuarie a anului viitor.
O serie de membri de stanga ai coalitiei conduse de Merkel, grupuri de business si doi ministri din cabinet au solicitat o serie de modificari ale proiectului de lege in momentul in care acesta va intra in discutia Parlamentului.
Ministrii economiei si cercetarii au sustinut proiectul de lege in guvern, declarand in acelasi timp ca vor insista asupra unor modificari, pentru a se asigura ca firmele mici si mijlocii vor beneficia de noile masuri si pentru a opri companiile orientate pe cercetare de la a-si transfera activitatile de cercetare si dezvoltare in afara Germaniei.
Steinbruck a insistat asupra faptului ca proiectul de lege este deja favorabil companiilor mai mici - mittelstand - care domina economia germana.
Unii legiuitori de stanga au atacat proiectul de lege ca fiind "un cadou financiar urias" facut comunitatii de business, companiile asteptandu-se la reduceri anuale de taxe de cel putin 5 miliarde de euro.
Membrii Parlamentului s-au plans ca acest lucru nu este drept in contextul in care cetatenii germani obisnuiti trebuie sa suporte o majorare cu trei puncte procentuale a TVA incepand cu luna ianuarie.
Reducerile de taxe se vor ridica la 6,5 miliarde de euro anul viitor, o cifra pe care ministrul a redus-o de la 8 miliarde de euro sub presiunile exercitate de membrii Parlamentului.
Taxa pe valoarea adaugata a fost majorata la 19% de la 16% pe 1 ianuarie, lasandu-i pe consumatori cu mai putini bani de cheltuit. Contributiile la fondurile de pensii si asigurari de sanatate au fost si ele majorate.
Ministrul german de Finante spera ca noile masuri sa fie adoptate la inceputul lunii iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO