Business Internaţional

Germanul Axel Weber îşi pune piedică singur în cursa către preşedinţia BCE, una dintre cele mai importante funcţii din Europa

Germanul Axel Weber îşi pune piedică singur în cursa către preşedinţia BCE, una dintre cele mai importante funcţii din Europa

Autor: Gabriel Razi

02.11.2010, 23:55 21

Axel Weber, cel mai influent membru al conducerii BCE dupăpreşedintele Jean-Claude Trichet, spune că îşi va urma calea şi căpână acum toate deciziile pe care le-a luat i-au fost benefice,scrie Bloomberg.
Recent, el a intrat în conflict cu ceilalţi membri ai conduceriiBCE pentru că a criticat progamul de achiziţii de obligatiuni albăncii. Criticii săi spun că lipsa sa de viziune şi diplomaţie întimpul momentelor dificile parcurse anul acesta de uniunea monetarăîi va pune mari piedici în drumul spre fotoliul de preşedinte alBCE, deţinut în prezent de Jean-Claude Trichet.
Julian Callow, economist-şef la Barclays Capital din Londra, spunecă această numire va fi o "decizie politică complicată" şi căliderii europeni este posibil să aleagă o soluţie de compromis, ovariantă care să reprezinte interesele întregului consiliu directoral BCE.

Liderii europeni evită să îşi numeascăfavoritul
Negocierile politice la nivel înalt întreoficialii europeni sunt încă la început, se speculează că o decizieva fi luată la summitul european din luna iunie a anului viitor.Nici Nicolas Sarkozy şi nici Angela Merkel, cei mai puternicipoliticieni europeni, nu s-au grăbit să îşi afişeze publicsusţinerea pentru un anume canditat.
Presa speculează că preşedintele Franţei
s-ar opune numirii lui Weber din cauza stilului său categoric şi căar susţine canditatura lui Mario Draghi, preşedintele bănciicentrale a Italiei.
În prezent, Weber nu este susţinut de ceilalţi 22 de membri aiConsiliului Director al BCE pentru că se opune vehement achiziţieide obligaţiuni ca soluţie pentru rezolvarea crizei datoriilorguvernamentale.
Opoziţia sa faţă de poziţia consiliului a fost susţinută cudeclaraţii ferme, Weber spunând că nu există niciun in­di­ciu căachiziţiile vor reduce randamentul obligaţiunilor. Preşedin­teleBCE a reacţionat prompt, declarând că el este singurul purtător decuvânt al instituţiei şi că părerile lui Weber nu ilustreazăhotărârile consiliului.
Tensiunile de pe piaţa obligaţiunilor au început să se temperezeodată ce BCE a început achiziţiile de titluri de stat, însărandamentele obligaţiunilor rămân aproape de nivelurile maximeatinse în era euro pentru ţări cu probleme precum Irlanda sauPortu­galia.
În ultimele săptămâni, BCE s-a abţinut să mai facă alte achiziţiipeste cele existente, cifrate la 63,5 miliarde de euro.
Werner Langen, membru al Parlamentului European în partidulcreştin-democrat al Angelei Merkel, susţine că "au loc discuţiipentru alegerea unui candidat de compromis".

Alegerea preşedintelui BCE va fi o deciziepolitică
Lista de nume vehiculate că având şanse să ocupe poziţia economicăde top a structurilor Uniunii Europene include mai mulţiguvernatori de băncii centrale din Europa cum ar fi reprezentantulFinaldei Erikki Liikanen, guvernatorul din Luxemburg Yves Mersch,sau Nout Wellink din Olanda.
Daniel Gros, director al Centrului European pentru Studii Politicedin Bruxelles, spune că "procesul de numire în fruntea BCE este oloterie. Alegerea se face în funcţie de naţionalitate şi în funcţiede conexiunile la nivel înalt ale canditatului".
Carsten Brzeski, în prezent economist la ING Group, spune că, dinpunctul lui de vedere, nu există nicio diferenţă între Weber şiDraghi, dar că decizia se va lua eminamente pe considerentepolitice.
Candidatura italianului este complicată de faptul că a lucrat laGoldman Sachs, bancă implicată în ascunderea deficituluiGreciei.
Axel Weber a preluat postul de la Deutsche Bank în 2004, după ceşi-a câştigat o reputaţie solidă în mediul academic laUniversitatea din Cologne. Pe parcursul carierei sale universitarea dobândit reputaţia de a fi un susţinător fervent al politicilormo­netare antiinflaţioniste.
Frank Schaeffler, purtător de cuvânt pe probleme financiare alcoaliţiei de guver­nământ a Angelei Merkel, spune că "este nevoiede cineva ca Weber pentru a imprima o politică de stabilitatemonetară similară cu cea a Germaniei".
Cu toate că profilul său academic, experienţa şi anumite opţiuniprivind politica monetară a UE îl recomandă pentru a conduce BCE,Weber nu îsi contrazice criticii care susţin că îi lipseştediplomaţia.
"Este important să fii diplomat dacă faci parte din corpuldiplomatic, nu este aşa de important când conduci Banca CentralăEuropeană", spune el.
"Deciziile surpriză nu sunt o noutate în birourile înalţiloroficiali de la Bruxelles", susţine Charlie McCreevy, fost comisareuropean, referindu-se la numirea lui Herman Van Rompuy pentrupostul de preşedinte al Uniunii Europene.

Cine se bate pentru conducerea BCE

Candidaţii cotaţi cu cele mai multe şanse pentru a preluafotoliul de preşedinte al Băncii Centrale Europene de laJean-Claude Trichet sunt Axel Weber, preşedinte al Bundesbank, şiMario Draghi (foto), guvernator al băncii centrale italiene. Deşimandatul lui Trichet expiră în octombrie 2011, alegereavicepreşedintelui BCE, un post cheie în lupta pentru conducereainstituţiei, va avea loc la finalul acestei luni.
Banca Centrală Europeană este un organism în care influenţelegeopolitice sunt vizibile. În mare măsură, decizia privindpreşedintele BCE va fi luată în funcţie de cine va fi ales număruldoi la BCE.
Dacă reprezentantul Portugaliei va ocupa scaunul de vicepreşedinte,atunci Weber este favorit.
În schimb, dacă Yves Mersch din Luxemburg devine numărul doi laBCE, atunci Draghi se poate considera ca având cele mai multe şansepentru a prelua postul.

Cine este Axel Weber

n S-a născut în martie 1957 în oraşul german Kusel.
n A studiat economia şi administraţia publică la Universitatea dinKonstanz.
n Din 1998 până în 2002 a condus Centrul de Studii Financiare dinFrankfurt.
n Între 2002 şi 2004 a făcut parte din Consiliul german de Experţiîn Economie.
n Începând cu 30 aprilie 2004 ocupă poziţia de director al bănciicentrale a Germaniei.
n Din 2009 este membru al Consiliului de Stabilitate Financiară,organism care supraveghează sectorul financiar european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO