Business Internaţional

Giganţii farmaceutici mondiali intră sub lupa justiţiei americane, în cadrul unei mega anchete privind corupţia din domeniu

Giganţii farmaceutici mondiali intră sub lupa justiţiei americane, în cadrul unei mega anchete privind corupţia din domeniu
13.08.2010, 12:06 30

Departamentul americande Justiţie cercetează plăţile făcute demarile grupuri farmaceutice către spitale, consultanţi şi contractede licenţă de pe pieţele globale, în cadrul unei anchete privindcorupţia din domeniu la nivel internaţional, scrie Financial Times.

GlaxoSmithKline, Pfizer, Bristol-Myers Squibb şi Eli Lilly, seaflă pe lista companiilor farma care au recunoscut că au fostcontactate de autorităţi în legătură cu investigaţiă. Grupulamerican Merk a anunţat săptămână trecută că a fost contactat şicooperează cu anchetatorii.

Potrivit unui avocat din industrie apropiat procedurilor deinvestigare, justiţia americană încearcă să determine dacăgrupurile farmaceutice au ignorat un "risc sistemic" în industriaglobală a medicamentelor şi dacă au încălcat reglementărianti-corupţie din SUA şi pieţele unde mai activează.

Reglementarea ridicată a domeniului precum şi faptul că multepieţe din afara SUA sunt finanţate de state fac din acest domeniu oţintă firească pentru departamentul de Justiţie, a precizatsursa.

Ancheta se află într-un stadiu preliminar însă are prioritateridicată în cadrul departamentului.

În timp ce tratamentele oferite de către grupurile farmaceutice- deplasări ale medicilor la conferinţe şi seminarii despecialitate cu toate cheltuielile acoperite de grupurilefarmaceutice - au fost mereu considerate un risc pentru companii,ancheta justiţiei americane vizează toate aspectele firmelor careactivează pe pieţele din afara SUA, au precizat sursele. Acestlucru include şi recrutarea medicilor pentru stagii în cliniciprivate. În unele pieţe, aceiaşi medici fac parte din comisiile destat care avizează sau resping comercializarea unui medicament pepiaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO