Business Internaţional

Gigantii petrolului, afectati de "efectul Shell"

13.01.2004, 00:00 10



Agentiile de rating, analistii si investitorii au cerut Royal Dutch/Shell, al treilea producator mondial de petrol, si rivalilor acestuia, sa prezinte detaliat situatia zacamintelor petroliere confirmate pe care le detin.



Acest apel reprezinta urmarea fireasca a anuntului facut saptamana trecuta de grupul anglo-olandez, care a anuntat ca si-a supraestimat rezervele de petrol si gaze naturale cu 20%. Intreaga piata mondiala a fost socata de aceasta declaratie, iar bursele de valori au reactionat prompt. Actiunile Shell au cazut cu 7%, insa au fost lovite si actiunile altor companii petroliere - British Petroleum (BP) a scazut cu 2%.



Mai mult, presiunile asupra presedintelui Shell, Sir Phillip Watts, au crescut, viitorul acestuia in fruntea companiei devenind din ce in ce mai nesigur. Acesta era seful diviziei de explorare si productie a companiei in perioada cand rezervele de petrol din Australia si Nigeria au fost confirmate.



Analistii din industrie au scurtat cu 3 ani durata de viata a rezervelor confirmate ale Shell, care se vor epuiza in putin peste 10 ani. Durata de viata a rezervelor rivalilor din SUA si ale BP a fost estimata la 13,5 ani.



Revizuirea nivelului rezervelor a alimentat in ultimele zile temerile ca si alte companii ar putea avea astfel de probleme. BP, ChevronTexaco si ExxonMobil au asigurat imediat investitorii ca nu vor fi nevoite sa-si revizuiasca estimarile privind rezervele din portofoliu.



Wood Mackenzie, o firma de consultanta din Edimburgh, a cerut furnizarea mai multor informatii de catre producatorii de petrol, adaugand ca ar putea fi necesar si un audit al inregistrarilor referitoare la rezervele de petrol.



In viziunea analistilor de la Wood Mackenzie, nu numai rezervele confirmate conteaza, astfel ca si rezervele probabile trebuie luate in consideratie. Din acest punct de vedere, Shell nu este in urma rivalilor sai.



Potrivit reglementarilor Securities and Exchange Commission (SEC), institutia care supravegheaza pietele financiare americane, companiile trebuie sa fie "relativ sigure" ca un anumit proiect va fi initiat intr-o perioada scurta de timp pentru a putea clasifica rezervele respective drept "confirmate". Totusi, "relativ sigur" nu are aceeasi semnificatie pentru toate companiile petroliere. Astfel, Chevron si Exxon, doi dintre partenerii Shell din proiectul Gorgon din Australia, au adoptat o pozitie mai conservatoare si nu au clasificat rezervele respective drept "confirmate". Shell, pentru a respecta cerintele SEC, si-a diminuat nivelul rezervelor totale confirmate cu 4 miliarde de barili.



Retrogradarea rezervelor Shell reflecta, potrivit analistilor, si nivelul ridicat al costurilor de productie. Fiecare nou baril de petrol costa 7,90$, in timp ce ExxonMobil inregistreaza costuri de numai 3,93$/baril, iar BP - 3,73$/baril.



Si Standard & Poor's (S&P) a anuntat ca va cere de la reprezentantii Royal Dutch/Shell mai multe informatii, spunand ca examinarea rezervelor confirmate va include "procedurile folosite pentru inregistrarea rezervelor confirmate, elementele care au condus la retrogradarea acestora, precum si impactul retrogradarii asupra productiei estimate pe termen lung si asupra investitiilor de capital".



Totusi, companiile vor fi probabil reticente cand va veni vorba de a face publice informatii considerate de importanta strategica. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO