Business Internaţional

GM anunta pierderi record de 39 mld. $

08.11.2007, 20:08 19

General Motors, cel mai mare producator auto din lume, a anuntat pierderi record de 39 de miliarde de dolari (26,85 mld. euro), scrie Bloomberg.
Pierderile de pe trimestrul trei sunt peste cele de 21 de miliarde de dolari inregistrate in primele trei luni ale anului 1992. Compania a anuntat ca va anula venituri contabile in valoare de 39 mld. $, reprezentand taxe pe care le-ar fi putut recupera de la stat in urma pierderilor avute in ultimii ani.
"Este vorba de anularea unor venituri contabile si nerepetitive si consider ca piata va resimti putin aceasta operatiune, iar apoi totul va reveni la normal", a declarat David Healy, analist la firma Burnham Securities.
GM renunta la veniturile contabile pentru ca s-ar putea afla in imposibilitatea de a genera destule castiguri inainte de expirarea beneficiilor.
Decizia producatorului auto este un nou semn care arata perspectivele sumbre ale economiei americane si ale scaderii vanzarilor de masini din SUA. GMAC, divizia financiara a GM, a inregistrat pierderi din cauza crizei subprime care a lovit SUA in august. Totodata, compania a precizat ca in viitorul apropiat, competitia de pe pietele auto din SUA si Germania va deveni mai accentuata.
Actiunile GM au inregistrat o scadere de 8,8% in tranzactiile de dinaintea deschiderii bursei din New York. Anul trecut, cotatia actiunilor producatorului auto s-au apreciat cu 18%.
De asemenea, producatorul auto a amintit ca unitatea GMAC a consemnat o pierdere de 1,6 mld. dolari (1,1 mld. euro) in trimestrul al treilea. Anul trecut, GM a vandut o participatie de 51% din GMAC unui grup de investitori condus de fondul de investitii Cerberus Capital Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO