Business Internaţional

Google calculează inflaţia în funcţie de tranzacţiile online

Autor: Gabriel Razi

12.10.2010, 23:40 18

Gigantul internetului Google va crea unindice zilnic al preţurilor, ce se vrea o alternativă lastatisticile oficiale, pornind de la datele privind tranzacţiileonline, scrie Finacial Times.

Hal Varian, economist-şef al Google, spune că noul instrument vamonitoriza nivelul preţurilor mult mai bine decât prin metodeletradiţionale pentru că datele culese de pe internet sunt analizatemult mai repede faţă de cele oficiale care sunt publicate cuîntârziere de o lună.

Ideea noului instrument i-a venit economistului în urma uneicăutări banale în secţiunea de shopping a Google unde a rămas uimitde multitudinea de preţuri rezultate.

"Ce ai face în această situaţie dacă ai fi economist? Ai vea săconstruieşti un indice al preţurilor", a declarat Varian.Indicatorul se află în stadiu de concept şi nu se intenţioneazălansarea lui în perioada următoare.

Datele culese în ultimele luni din tranzacţiile onlineevidenţiază o tendinţă deflaţionistă în Statele Unite, în timp ceîn Marea Britanie preţurile cresc.

Economistul Google a adăugat că indicatorul nu este unînlocuitor direct al Indicelui Preţurilor de Consum datorită sfereimai restrânse a bunurilor vândute online faţă de cele din economiareală.

Există o corelaţie bună cu datele oficiale în privinţa bunurilorvândute mai ales pe internet cum ar fi ceasurile sau camerele foto,însă există discrepanţe pentru bunurile ce aparţin cu precădereeconomiei clasice, cum ar fi piesele auto.

Ipotecile şi bunurile asociate confortului locativ totalizează40% din Indicele Preţurilor de Consum în Statele Unite încomparaţie cu doar 18% în Indicele Preţurilor Google.

Varian a adăugat că se află în lucru şi alte proiecte axate pe"previzionarea prezentului".

Spre exemplu, spune el, căutările pe Google după "asigurare încaz de şomaj" pot previziona cererea viitoare pentru o astfel depoliţă de asigurare sau pot oferi date relevante privind rataşomajului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO