Business Internaţional

Grecia ia masuri la sange: salariile bugetarilor vor fi inghetate, iar bogatii vor plati taxe mai mari

19.03.2009, 18:05 224
Grecia va impune o taxa exceptionala cetatenilor cu venituri mai ridicate si va bloca majorarile salariale in sectorul public in acest an, a anuntat ministrul de finante al tarii, Yannis Papathanassiou, in conditiile in care tara incearca sa-si mentina sub control deficitul bugetar, scrie The Guardian.
Astfel, functionarii publici cu un salariu lunar brut ce depaseste 1.700 de euro (2.230 $) nu vor beneficia de majorari salariale in acest an, in ciuda unei rate a inflatiei asteptate a atinge 2,5%. Ministrul de finante a anuntat ca salariile judecatorilor si membrilor parlamentului vor fi de asemenea inghetate in 2009.
Pe de alta parte, cei care castiga intre 60.000 si 80.000 de euro pe an vor plati o taxa exceptionala de 1.000 de euro, cei care castiga intre 80.000 si 100.000 vor plati 2.000 de euro, cei cu castiguri de 100.000-150.000 vor suporta o taxa de 3.000 de euro, iar cei care castiga peste 150.000 de euro vor plati 5.000 de euro, conform ministrului de finante.
„Estimam ca vom colecta 250 de milioane de euro de pe urma acestor contributii exceptionale", a adaugat Papathanassiou. Aproximativ 128.000 de contribuabili greci vor fi supusi platii taxelor exceptionale, pe baza declaratiilor de venit depuse de acestia. In acelasi timp, functionarii publici cu salarii mici vor primi stimulente cuprinse intre 300 si 500 de euro, pensionarii urmand sa fie la randul lor sprijiniti.
„Deciziile anuntate astazi sunt dificile. Principalul nostru obiectiv este sa-i sprijinim pe cei cu venituri reduse si sa ne asiguram ca cetatenii cu venituri mai mari contribuie la eforturile noastre de a depasi criza", a declarat ministrul de finante, prezentand politica guvernului conservator privitoare la venituri, politica ce va starni cu siguranta mania sindicatelor. „Trebuie sa ne protejam economia de furtuna financiara", a adaugat Papathanassiou.
Grecia incearca sa-si mentina sub control deficitul fiscal, in conditiile reducerii veniturilor pe fondul incetinirii ritmului de crestere a economiei. Afectata de declinul economiei globale, economia Greciei incetineste rapid dupa patru ani de crestere de 4%, ceea ce echivaleaza cu venituri mai mici pentru guvern, care anticipeaza un deficit fiscal de 3,7% din PIB.
Economia Greciei, cu un salariu mediu brut lunar de aproximativ 1.250 de euro, reprezinta aproximativ 2,5% din cea a zonei euro.
„Aceste masuri ma surprind in mod pozitiv", a declarat Sebastian Wanke, analist in cadrul Dekabank. „Acestea ar putea chiar anticipa ceea ce se va intampla in intreaga Europa maine", a adaugat Wanke. „Singurul lucru de care ma tem este ca aceste masuri ar putea declansa proteste sociale, mai ales pe fondul evenimentelor din decembrie", a declarat analistul Dekabank.
In decembrie, guvernul s-a confruntat cu cele mai ample proteste din ultimele decenii. „Sunt masuri provocatoare si inacceptabile", a declarat Ilias Vrettakos, vicepresedinte al federatiei sindicale ADEDY, care a solicitat deja declansarea unei greve nationale pe 2 aprilie. „Povara a cazut pe umerii muncitorilor, in loc sa fie suportata de banci si marile companii, cele care se fac vinovate de aceasta criza", a adaugat Vrettakos.
Guvernul a lansat un pachet de sprijinire a sectorului bancar in valoare de 28 de miliarde de euro, insa din cauza problemelor de ordin fiscal si a datoriilor uriase nu a putut pune la punct un plan de stimulente pentru cei saraci. Guvernul va cheltui aproximativ 4% din PIB sau 12 miliarde de euro pe serviciul datoriei in acest an.
O mare companie industriala din Grecia a anuntat recent reducerea programului de lucru, semn ca criza financiara globala incepe sa afecteze locurile de munca din sectorul de productie din Grecia. Alumil, unul din principalii furnizori de componente din aluminiu pentru constructii din Europa, a anuntat ca cei 2.500 de angajati ai sai din Grecia si de peste hotare au fost de acord cu reducerea programului zilnic de la 8 la 6,5 ore pe o perioada de pana la sase luni, asociata cu o reducere de 20% a salariilor.
Rata somajului din Grecia este estimata a atinge 9% in acest an pe baza proiectiilor Comisiei Europene.
 
Grecii si taxele
  • Angajatii de la stat care castiga peste 1.700 de euro pe luna nu vor beneficia de majorari salariale in acest an.
  • Salariatii care castiga sub 1.500 de euro vor primi stimulente cuprinse intre 300 si 500 de euro, pensionarii urmand sa fie la randul lor sprijiniti.
  • Cei care castiga intre 60.000 si 80.000 de euro pe an vor plati o taxa exceptionala de 1.000 de euro.
  • Persoanele care castiga intre 80.000 si 100.000 vor plati 2.000 de euro, cei cu castiguri de 100.000-150.000 vor suporta o taxa de 3.000.
  • Cei care castiga peste 150.000 de euro vor plati 5.000 de euro.
  • Guvernul se asteapta sa obtina 250 de milioane de euro de pe urma acestor contributii exceptionale, urmand a fi afectati 128.000 de contribuabili.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO