Business Internaţional

Grecia intra in criza de timp in lupta cu problemele fiscale

Grecia intra in criza de timp in lupta cu problemele fiscale
14.12.2009, 23:08 46

Grecia are putin timp la dispozitie pentru a lansa masuridrastice care sa duca la reducerea deficitului bugetar de la 12,7%la 3% in urmatorii patru ani, pentru a salva piata interna deobligatiuni si pentru a evita riscul intrarii in incapacitate deplata, au avertizat recent o serie de economisti si bancheri, scrieFinancial Times.

Guvernul de la Atena, instalat in functie la inceputul luioctombrie, a aratat in repetate randuri ca vrea sa majorezeimpozitele pe proprietate si pe unele venituri, dar si sa inghetesalariile si pensiile bugetarilor.

Cu toate acestea, economistii declara ca primul-ministru GeorgePapandreou nu va sustine inghetarea imediata a salariilor dinsectorul public si nici nu va majora taxele si accizele.

Astfel de masuri sunt considerate insa vitale pentru ca primelede risc solicitate de investitori pentru a achizitiona obligatiuniguvernamentale grecesti sa scada, dar si pentru ca, in ansamblu,credibilitatea economiei elene sa sporeasca.

"Grecia trebuie sa demonstreze ca intelege amploarea crizei", aexplicat Nikos Karamouzis, director adjunct al celei mai mari banciprivate din Grecia, EFG Eurobank.

"Trebuie sa implementeze rapid masuri radicale si dureroase,pentru ca pietele financiare internationale si partenerii europeniasta isi doresc", potrivit lui Karamouzis.

Datoria publica a tarii ar putea urca anul viitor la 124% dinPIB, cel mai ridicat nivel din randul statelor care utilizeazamoneda euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO