Business Internaţional

Grecia, o ţară cu 11 milioane de locuitori, a ajuns să aibă peste un milion de şomeri din cauza austerităţii

Grecia, o ţară cu 11 milioane de locuitori, a ajuns să aibă peste un milion de şomeri din cauza austerităţii

Ministrul grec al finanţelor Evangelos Venizelos: „De noul program de bailout depinde supravieţuirea Greciei în următorii ani”.

Autor: Bogdan Cojocaru

10.02.2012, 00:03 1929

Ministrul grec de finanţe Evangelos Venizelos a pornit ieri cu inima strânsă spre Bruxelles, la o reuniune a miniştrilor de finanţate din zona euro, în încercarea de a obţine acordul acestora pentru cel de-al doilea pachet de bailout, fără de care Grecia ar intra în faliment în martie. Venizelos a lăsat în urmă o ţară sătulă de austeritate şi în care şomajul se află la maximul istoric de aproape 21%. În rândul tinerilor, rata şomajului este de 48%.

Şomajul afectează în Grecia, o ţară cu 11 milioane de locuitori, 1,02 milioane de persoane, adică 20,9% din populaţia activă, potrivit celor mai recente date oficiale, care se referă la luna noiembrie, scrie publicaţia Ekathimerini. În luna octombrie a anului trecut, rata şomajului era de 18,2%.

Explozia şomajului a început din 2010, odată cu prăbuşirea ţării pe pieţele financiare şi aplicarea măsurilor de austeritate impuse de finanţatorii internaţionali.

"Rata şomajului s-a înrăutăţit mai rapid decât se anticipa, în timp ce numărul angajaţilor a continuat să scadă. Declinul numărului persoanelor cu loc de muncă cu 9,4% în noiembrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, este şocant. Principalele motive sunt incertitudinea mai mare privind perspectivele economice, aşteptările pentru noi măsuri de austeritate şi o posibilă creştere a economiei gri", a declarat Nikos Magginas, de la National Bank of Greece, pentru AFP.

Venizelos spera să ajungă la Bruxelles cu acceptul complet din partea liderilor politici greci în privinţa măsurilor de austeritate cerute de creditori în schim­bul fondurilor de bailout.

Discuţiile se opriseră după ce politicienii au res­pins cerinţa reducerii pensiilor.

"Plec la Bruxelles cu speranţa că miniştrii de finanţe vor lua o decizie pozitivă privind noul pro­gram, de care depinde supravieţuirea ţării în următorii ani. Avem accept (de la politicienii greci - n. red.) în privinţa tuturor problemelor exceptând una", a declarat ministrul fără a da mai multe detalii.

Între timp însă, liderii politici greci au încheiat acordul privind reformele şi măsurile de austeritate. Potrivit oficialilor din zona euro, programul de bailout trebuie aprobat până pe 15 februarie pentru a putea fi evitat un default dezordonat al Greciei.

Ekathimerini scrie că reprezentanţii finanţatorilor internaţionali au dat Atenei răgaz de 15 zile pentru a găsi o modalitate de a reduce cheltuielile cu 300 de milioane de euro pentru a evita tăierea pensiilor. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Amadeu Altafaj a indicat că instituţia nu ştie nimic despre un astfel de termen. Un proiect de acord între Atena, UE şi FMI menţionează reducerea salariului minim în Grecia cu 20% şi pensii mai mici, în condiţiile în care recesiunea economică de anul acesta va fi probabil mai adâncă decât s-a anticipat iniţial, potrivit Bloomberg.

Vodafone transferă fonduri din Grecia în fiecare seară

Grupul britanic de telefonie mobilă Vodafone, cel mai mare la nivel mondial, transferă lichidităţi din Grecia în Marea Britanie "în fiecare seară", a afirmat directorul financiar şef al operatorului telecom Andy Halford. Această măsură reflectă eforturile altor companii mari precum producătorul de medicamente GlaxoSmithKline şi WPP, cea mai mare companie de publicitate, de a-şi proteja lichidităţile de criza dato­riilor suverane din Europa.

GlaxoSmithKline a început anul trecut să repa­trieze lichidităţi deţinute în depozite la băci din zona euro.WPP transferă în SUA fondurile în euro care

nu-i sunt strict necesare în regiune. Fondurile sunt schimbate în dolari în fiecare zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO