Business Internaţional

Grecii fug cu banii în Elveţia, în timp ce ţara lor trebuie să vândă tot

Grecii fug cu banii în Elveţia, în timp ce ţara lor trebuie să vândă tot

Premierul elen George Papandreou şi ministrul de finanţe George Papaconstantinou trebuie să împiedice muntele de datorii al Greciei să se prăbuşească necontrolat

Autor: Bogdan Cojocaru

24.05.2011, 23:43 1478

Ajunsă într-o situaţie disperată, Grecia - butoiul cu pulbere alEuropei - a anunţat noi măsuri de austeritate şi accelerareaprivati­zărilor şi se uită cu jind la banii pe care grecii i-auscos din ţară şi care i-ar rezolva mare parte din probleme.

Din cauza crizei prin care trece ţara, grecii şi-au mutat baniiîn străinătate, numai în Elveţia aflându-se 280 de miliarde deeuro, echivalentul a 120% din Produsul Intern Brut (PIB) elen,potrivit lui Dimitris Kouselas, secretar de stat în ministerul grecde finanţe, citat de Handelsblatt. Cele mai mari două băncielveţiene administrează fonduri de 20 de miliarde de euro deţinutede persoane fizice din Grecia, scrie Bloomberg. Fondurile ţinute degreci în Elveţia sunt suficiente pentru a putea plăti 85% dindatoria publică a ţării, în valoare de 328,5 miliarde de euro,adică 143% din PIB, ceea ce ar pune capăt pe loc problemelor careau pus pe jar întreaga Europă în ultimul an.

Dar pentru că nu se poate atinge de aceşti bani şi aflat subpresiunea obligaţiilor financiare uriaşe şi a parteneriloreuropeni, executivul de la Atena se grăbeşte să vândă din activelestatului, printre care participaţii la grupul telecom OTE (caredeţine în România Romtelecom şi Cosmote), banca Postbank şiporturile Atena şi Salonic, pentru a face rost de lichidităţi.Guvernul speră să evite astfel o restructurare a datoriei care arputea dinamita finanţele întregii Europe.

Pe lângă privatizări, Atena s-a mai angajat să implementeze noimăsuri de austeritate care ţintesc reducerea cheltuielilor cu 6miliarde de euro, sumă echivalentă cu 2,8% din PIB, scrie presainterna­ţională.

Anunţarea acestor pla­nuri coincide cu înrăutăţirea condiţiilorde finanţare de pe pieţe pentru statele pe­riferice ale zonei euro,în condiţiile în care agenţia de evaluare financiară Fitch aretrogradat cu trei trepte ratingul dato­riilor elene şi aatenţionat că ar putea reduce ratingul Belgiei, iar Standard &Poor's a avertizat că ar putea coborî calificativul Italiei.

Miza noilor măsuri este o tranşă de 12 miliarde de euro dinpachetul convenit anul trecut cu UE şi FMI şi accesul la noiîmprumuturi necesare pentru acoperirea deficitului de finanţare deanul viitor, în condiţiile în care este improbabil ca Grecia săpoată reveni până anul viitor pe pieţele de obligaţiuni.

Pentru a accelera programul de privatizări, executivul a decisînfiinţarea unui fond suveran care va cuprinde activele care vor fivândute.

"Guvernul îşi reafirmă determinarea de a continua consolidareafiscală prin implementarea de măsuri adiţionale de reducere acheltuielilor cu şase miliarde de euro pentru a ajunge la undeficit bugetar de 7,5% din PIB în acest an", a declarat ministrulde finanţe George Papaconstantinou, citat de Bloomberg.

Atena şi-a propus să vândă participaţii la OTE până la sfârşitullunii viitoare. Compania controlează în România 54% din capitalulRomtelecom, divizia locală de telefonie mobilă Cosmote şi reţeauade magazine Ger­manos.

Guvernul intenţionează, de asemenea, să finalizeze vânzareaPostbank până la finele acestui an şi să vândă participaţii de 75%din companiile Autoritatea Portuară Piraeu şi Autoritatea PortuarăSalonic. Executivul vrea, totodată, să extindă în acest anconcesiunea pentru Aeroportul Inter­naţional Atena.

Participaţiile directe ale statului la OTE, Public Water Corp şiPostbank au o valoare de piaţă de 2,1 miliarde de euro. Grecia aredrepul de a vinde 10% din OTE către Deutsche Telekom, care dejadeţine 30% din operatorul telecom grec. Statul caută consilierifinanciari pentru exercitarea acestei opţiuni şi pentruînstrăinarea a încă 6% din OTE.

Pe lista, nefinalizată, de privatizări mai figurează compania degaze DEPA şi operatorul feroviar Trai­nose, potrivit DeutscheWelle. În total, prin privatizări guvernul vrea să strângă 50 demiliarde de euro. Cea mai mare parte a acestei sume va veni dinvânzarea de active imobiliare de 35 de miliarde de euro.

Grecia a evitat anul trecut intrarea în incapacitate de plată cuajutorul unui pachet extern de finanţare de 110 miliarde de europrimit de la UE şi FMI. În schimbul banilor, Atena s-a angajat săintroducă măsuri severe de austeritate pentru reducereadefi­citului bugetar, incluzând creşterea TVA, majorarea accizelorpentru carburanţi, alcool şi tutun şi renunţarea la cel de-al13-lea şi al 14-lea salariu pentru funcţionarii publici şireducerea cheltuielilor cu pensiile şi salariile din sectorulpublic. Grecia are lichidităţi suficiente pentru a evita default-ulpână la mijlocul lunii iulie, ceea ce face imperativ pentru guvernsă-şi convingă creditorii să-i permită accesul la noua tranşă dinîmprumut, scrie agenţia Deutsche Presse.

Toată Europa va fi afectată dacă se ajunge larestructurare

Agenţia de evaluare financiară Moody's a avertizat că oeventuală restructurare a datoriilor greceşti ar putea afectaratingurile suverane ale altor state europene şi va duce laretrogradarea calificativelor băncilor elene, scrie The Wall StreetJournal.

"Efectele impactului asupra pieţelor de capital europene vor fidificil de estimat, dar şi mai dificilă va fi ţinerea acestora subcontrol. Căderea va avea consecinţe asupra bonităţii emitenţilordin toată Europa", arată Moody's.

"Cât despre alte ţări europene aflate sub presiune, Moody'sconsideră că ratingurile lor vor fi afectate invariabil, indiferentde mulţimea de forme pe care le-ar putea lua un default al Greciei.Asta ar conduce la polarizarea tot mai acută a ratingurilor înEuropa, cu menţinerea scorurilor foarte bune ale ţărilor solide, întimp ce statele cu probleme se vor lupta să rămână în categoriainvestment grade", conform agenţiei de evaluare financiară.

BCE nu vrea să fie personaj într-o poveste degroază

Unul dintre membrii consiliului guvernator al BCE, ChristianNoyer, a exclus restructurarea datoriilor greceşti, considerândaceastă variantă ca fiind "o poveste de groază" care va blocaaccesul Greciei la pieţele financiare timp de mai mulţi ani,potrivit Bloomberg. "Grecia nu are altă soluţie decât să urmezeprogramul de austeritate. Restructurarea nu este o soluţie, ci opoveste de groază". Dacă statul nu respectă condiţiile stabilite înprogramul de ajutor, guvernul nu va mai putea fi ales ca girant laBCE, a adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO