Business Internaţional

Green a marit oferta pentru Marks & Spencer. Cel mai important actionar este de acord

08.07.2004, 00:00 21

Philip Green, proprietarul miliardar al lanturilor de magazine Top Shop si Dorothy Perkins, a marit oferta pentru preluarea retailerului britanic Marks & Spencer (M&S)  la 9,1 mld. lire sterline (16,8 mld. dolari), dupa ce M&S respinsese cele doua oferte lansate anterior de Green, informeaza Bloomberg.
Green intentioneaza sa plateasca 400 pence/actiune in numerar, comparativ cu oferta anterioara de "cel putin" 370 pence/actiune, cel mai mare actionar al M&S, Brandes Investment Parteners, anuntand ca accepta aceasta oferta.
Investitorul britanic in varsta de 52 ani incearca sa convinga actionarii M&S sa-i dea o sansa sa redreseze compania , in loc sa-l "urmeze" pe Stuart Rose, directorul executiv al M&S, numit in aceasta functie la sfarsitul lunii mai. Rose a caracterizat incercarile lui Green de a prelua M&S " o distragere a atentiei", de la planul sau de a redresa vanzarile companiei. Retailerul britanic de articole de imbracaminte a devenit "tinta" unei incercari de preluare ostila dupa ce a pierdut cota de piata in fata competitorilor precum Next Plc pe parcursul a doua trimestre.
Ultima propunere a lui Green este insotita de trei conditii inainte ca o oferta oficiala sa fie lansata. Prima din aceste conditii este ca oferta sa fie recomandata de consiliul de conducere al M&S. A doua conditie se refera la faptul ca lui  Green trebuie sa-i fie permisa operatiuni de due dilligence asupra registrelor contabile ale companiei si, in fine, ultima conditie cere ca toata documentatia sa fie finalizata.
Green spera ca suportul  fondului american de investitii Brandes, care detine 11,7% din actiunile M&S, sa-i determine si pe alti actionari sa sustina propunerea. Green va oferi si o alternativa de 335 pence/actiune in cash si 30% din actiunile vehiculului sau de investitii, Revival Aquisitions Ltd..
"O oferta in numerar la acest nivel va pune o presiune reala asupra managementului M&S" a declarat Robert Talbut, director de investitii la Isis Asset Management in Londra. "In sfarsit incepem sa vorbim despre o oferta pe care actionarii o pot lua in serios" a adaugat talbut.
Actiunile M&S au crescut cu 6% pana la un pret de 381,5 pence/actiune, in urma noilor informatii legate de oferta lui Green. Actiunile companiei au castigat 23% din momentul cand Green a anuntat prima data ca analizeaza posibilitatea de a face o oferta pentru compania bitanica.
Autoritatile de rgelemtare din Marea Britanie i-au cerut ieri lui Green sa faca o oferta oficiala pana la data de 6 august sau sa renunte la tentativa de preluare a companiei. Green a spus ca  este pregatit sa faca o oferta oficiala in orice moment, cu conditia sa primeasca de la M&S informatii precum valoarea datoriilor fondului de pensii al companiei, pe care insa M&S nu vrea sa i le furnizeze.
Green, care coupa locul 84 intre cei mai bogati oameni din lume potrivit publicatiei Forbes, incearca sa preia M&S pentru a doua oara in ultimii cinci ani, prima data renuntind deoarece a vut sa evite o "lupta" cu  echipa manageriala care conducea compania in acel moment. Pentru finantarea celei mai recente tentative de preluare a M&S,  Green  obtinut fonduri in valoare de 10,4 mld. lire sterline de la banci precum HBOS Plc, Barclays Capital si Goldman Sachs Group Inc, dar si din banii sai si ai familiei sale.
Totusi Green a precizat ca ultima oferta anuntata este si oferta finala, neintentionand sa  mareasca aceasta oferta decat daca altcineva isi va exprima intentia de a cumpara M&S.
Pentru a se apara impotriva incercarilor de preluare ale lui Green, M&S l-a numit pe Rose in functia de director executiv al companiei, acesta fiind recunoscut pentru capacitatea de a determina companile  interesate de preluarea altor soceitati sa-si mareasca ofertele initiale. La Argos Plc in 1998, Rose a determinat GUS Plc sa majoreze oferta initiala de 1,6 mld. dolari pana la un nivel de 1,9 mld. dolari, doi ani mai tarziu Rose reusind sa-l determine chiar pe Green sa mareasca  oferta facuta pentru preluare Arcadia Group Plc cu 12% pana la 772 mil. lire sterline. Rose este asteptat sa prezinte strategia sa pentru redresarea M&S saptamana viitoare,  in functie de informatiile pe care le vor primi, actionarii urmand sa decida daca il vor sustine pe el sau pe Green.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO