Business Internaţional

Greenspan cere guvernului american sa stranga cureaua

27.02.2004, 00:00 14



Alan Greenspan, presedintele Rezervelor Federale (Fed) americane a cerut Congresului si administratei Bush sa adopte urgent masuri care sa vizeze reducerea cheltuielilor si ajustarea programelor de securitate sociala, intr-un efort de diminuare a deficitului bugetar si de protejare a unei "expansiuni viguroase" a economiei SUA.



"Performantele viitoare ale economiei vor depinde de aceste masuri," a avertizat Greenspan, care a oferit o depozitie in fata Comitetului pentru Buget al SUA.



Presedintele Fed a solicitat autoritatilor sa aiba in vedere restrangerea unor beneficii sociale, precum cele oferite prin programul Medicare, dar si amanarea termenului de la care pot fi primite aceste beneficii.



Greenspan a recunoscut totusi ca acoperirea imensei gauri din bugetul american va fi foarte greu de realizat numai prin restrictionarea unor cheltuieli. Pe de alta parte, aceasta gaura nu va disparea de la sine pe masura ce economia isi va continua consolidarea, considera Greenspan.



In cadrul Casei Albe, presedintele Bush si-a reafirmat increderea in politicile de ordin social, afirmand ca beneficiile "nu ar trebui modificate in cazul persoanelor care se apropie de varsta pensionarii."



In 2003, deficitul bugetar a atins o valoare de 373 milioane $, in timp ce proiectiile pentru anul acesta ale Casei Albe vizeaza un deficit de 521 milioane $. Autoritatile au promis ca pana in 2009 deficitul va fi redus la jumatate, respectiv la 237 milioane $.





Greenspan ridica dolarul



Moneda americana a urcat joi aproape de maxima ultimilor trei saptamani fata de euro ca urmare a aprecierilor pozitive ale presedintelui Alan Greenspan la adresa economiei americane. In ultimile cinci zile, dolarul s-a apreciat fata de euro cu 1,6%, reducand declinul de 14% inregistrat in ultimile 12 luni. La deschiderea sedintei de tranzactionare de joi, moneda euro se depreciase la 1.2492$, continand ulterior sa cada pana la 1,244$. Fata de yen, moneda americana s-a mentinut relativ constanta in jurul valorii de 109 yeni/dolar.



In cadrul depozitiei din fata Comitetului pentru Buget, Greenspan a declarat ca economia SUA este "mai viguroasa" iar perspectivele de crestere sunt "bune". "Economia a avut un start puternic in 2004 iar perspectivele pentru sustinerea acestei expansiuni sunt pozitive."



In acelasi timp, presedintele Fed a dat de inteles ca ratele de dobanda nu vor fi modificate in viitorul apropiat.





Bush si Schroeder vor ataca problema valutara



Cancelarul german Gerhard Schroeder ii va solicita presedintelui Bush, in cadrul unei intalniri care va avea loc azi la Washington, sa ia masuri concrete in vederea consolidarii dolarului, a declarat un oficial al guvernului german, citat de Bloomberg.



Schroeder va incerca, in cadrul intrevederii de azi, sa atraga atentia asupra problemelor pe care le-a generat anul trecut aprecierea de 17% a monedei europene exportatorilor europeni si in particular celor germani.



Diminuarea impactului pe care il au fluctuatiile valutare asupra cresterii economice in Europa poate fi si in interesul Statelor Unite, a declarat premierul german.



Desi nu a dat detalii privind o posibila interventie comuna din partea celor doua mari puteri in problema valutara, Schroeder, a declarat ca Banca Centrala Europeana trebuie sa analizeze o posibila reducere a ratelor de dobanda in vederea contracararii deprecierii dolarului.





Rata falimentelor din SUA a ramas aproape de maximul istoric



Rata falimentelor din Statele Unite a continuat si in 2003 sa inregistreze valori extrem de ridicate, mentinandu-se aproape de maxima istorica consemnata in anul fiscal 2002.



Falimentele inregistrate de persoanele fizice au fost anul trecut in numar de 1,63 de milioane, dupa o crestere de cu 5,6%, in timp ce falimentele persoanelor juridice au atins o valoare de 35.037, in crestere cu cu 9,1%.



In SUA, persoanele fizice pot cere protectia falimentului atunci cand nu mai pot sa isi achite datoriile.



Nivelurile ridicate ale consumului si indatorarii din ultima decada par a fi motivatia acestui numar mare de falimente, considera Samuel Gerdano, director executiv al Institutului American pentru Falimente.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO