Business Internaţional

Grupul Ramco isi modifica strategia europeana

17.04.2003, 00:00 16

Activitatea grupului britanic de explorare si productie a titieiului si gazelor naturale Ramco Energy se va baza pe o noua strategie, care vizeaza repozitionarea sa in randul producatorilor europeni de gaze, informeaza Financial Times.
Surse apropiate companiei au apreciat ca presedintele grupului, Steve Remp, recunoaste, prin aceasta strategie, "greselile costisitoare" care au marcat operatiunile de forare din Romania, Georgia si Azerbaidjan.
Noua strategie Ramco se va concentra asupra unui numar mai scazut de operatiuni, cu precadere din sectorul de gaze naturale, iar centrele de activitate vor fi localizate in Irlanda, Muntenegru si Polonia.
Tot joi, conducerea Ramco va anunta rezultatele testelor efectuate la primele sonde de exploatare a campurilor Seven Heads, situate pe coastele Irlandei. Proiectul respectiv are o valoare de 123 de milioane de lire sterline (195,23 milioane de dolari).
Compania estimeaza ca operatiunile din aceasta regiune vor acoperi 10-15% din necesarul de gaze naturale din Irlanda, pentru urmatorii 15 ani. Productia urmeaza sa fie lansata la sfarsitul anului curent.
Intreaga cantitate de gaze existenta in Seven Heads a fost vanduta in avans grupului Innogy, unul dintre cei mai importanti distribuitori de electricitate din Marea Britanie. Innogy a fost prima companie care s-a lansat pe piata liberalizata din Irlanda.
Analistul Mark Redway, de la firma de cercetare Canaccord, a apreciat ca Ramco, ale carui venituri depind in cea mai mare masura de operatiunile de exploatare a campurilor petrolifere, ar putea raporta o pierdere de mai multe milioane de lire sterline. El a adaugat ca amploarea deficitului depinde de marimea cheltuielilor realizate pentru amortizarea investitiilor de exploatare.
In luna septembrie 2002, compania a raportat o pierdere preliminara inainte de impozitare de 2,7 milioane de lire sterline.
Ramco Energy Plc este o companie inregistrata in Scotia, actiunile sale fiind cotate la Alternative Investment Market din Londra.

Ramco lucreaza si in Romania
La sfarsitul lunii noiembrie 2002, societatea Ramco Romania, a inceput lucrari de prospectiuni petroliere in zona Moldovei de Nord, la blocurile Brodina (Suceava) si Cuejdiu (Piatra Neamt), in urma aprobarii de catre Guvern a acordurilor de concesiune incheiate cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM). La aceste proiecte mai participa companiile Europa Oil&Gas Ltd. si Milennium International Resourses Corporation Ltd si Romgaz.
De asemenea, guvernul Romaniei a mai concesionat pentru societatile Ramco Romania, Europa Oil&Gas Ltd. si Milennium International Resourses Corporation Ltd. un perimetru din zona Bacau pentru activitatea de explorare, dezvoltare si exploatare petroliera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO