Business Internaţional

Grupul Volkswagen vinde actiuni emiratului Abu Dhabi

13.05.2004, 00:00 14



Directorul executiv al Volkswagen, Bernd Pischetsrieder, a anuntat ca grupul german este pregatit sa vanda 10% din actiuni emiratului Abu Dhabi, adaugand ca tranzactia nu va avea loc inainte de luna septembrie.



La sfarsitul lunii aprilie, Abu Dhabi a anuntat ca a ajuns cu Volkswagen la un acord de principiu, dar Pischetsrieder a precizat ca partile nu au stabilit pachetul de actiuni.



O participatie de 10% atrage 13,2% din actiunile cu drept de vot ale grupului auto.



"Discutiile privind marimea pachetului care va fi vandut continua. In principiu, suntem pregatiti sa cedam emiratului o participatie apropiata cu cea vehiculata, de 10%", a declarat Pischetsrieder.



El a adaugat ca partile nu se grabesc sa incheie un acord.



"Cu siguranta nu vom ajunge la o decizie inainte de luna septembrie. Volkswagen mai are de semnat cateva contracte privind infiintarea unei societati mixte cu Abu Dhabi", a precizat el.



In luna aprilie, producatorul german de autovehicule, Abu Dhabi si grupul saudit Olayan au achizitionat LeasePlan, cea mai mare firma de management al parcurilor auto din Europa. Tranzactia a avut o valoare de doua miliarde de euro (2,37 miliarde de dolari).



O serie de analisti apreciaza ca transferul unei participatii Volkswagen va fi mai mult decat suficient pentru a plati pachetul de 50% din capitalul LeasePlan preluat de compania germana.



Restul actiunilor a fost impartit in mod egal intre Mubadala Development Company, companie de stat din Abu Dhabi, si Olayan.



Pe de alta parte, Pischetsrieder si-a exprimat optimismul cu privire la rezultatele financiare ale grupului.



Volkswagen mizeaza in 2004 pe un profit operational de peste 2,5 miliarde de euro si pe o crestere modesta a vanzarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO