Business Internaţional

GSK, amendat cu 14 mil. dolari

30.03.2006, 00:00 14

Grupul GlaxoSmithKline (GSK), unul din liderii industriei mondiale farmaceutice, a acceptat sa plateasca o amenda de 14 milioane de dolari pentru incercarea frauduloasa de a intarzia acordarea patentului pentru medicamentul antidepresiv Paxil, informeaza BBC News.

Eliot Spitzer, procurorul general din New York, a prezentat cazul Glaxo in favoarea a 49 de state.

GSK a fost acuzata de incalcarea procesului de autorizatie in defavoarea producatorilor din domeniu care doreau preluarea patentului Paxil. Mai mult de atat, costurile medicamentului in cauza au fost mult mai mari decat s-a stabilit initial. Oficialii companiei farmaceutice au declarat ca nu considera ca, prin deciziile luate, au incalcat reglementarile in domeniu. "Am ajuns la concluzia ca era necesara aplanarea acestui conflict pentru a evita alte cheltuieli si neintelegeri", a declarat purtatorul de cuvant al companiei.

Amenda va acoperi costul medicamentului cumparat de Medicaid, programul federal de asigurare medicala pentru persoanele cu venituri reduse. "GSK a creat un monopol asupra cunoscutului medicament, iar rezultatul final a fost acela ca multi clienti, printre care si Medicaid, au platit mai mult decat trebuia pentru procurarea acestuia", a spus intr-un comunicat Jay Nixon, procurorul general din Missouri.

In 2004 compania farmaceutica a mai cazut la o intelegere cu Eliot Spitzer. Procurorul general a acuzat atunci GSK ca ascunde informatii despre produsul Paxil, care se distribuie sub numele de Seroxat pe unele piete.

Pe langa amenda, GSK a fost de acord sa publice rezultatele probelor clinice ale noilor medicamente produse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO