Business Internaţional

Guvernele introduc taxe noi pe ascuns pentru a acoperi deficitele bugetare

16.04.2010, 00:00 19

Franta, angajandu-se sa protejeze mediul, are in vedereintroducerea unei taxe pe poluare; in Finlanda, unde guvernul spuneca vrea o alimentantie mai sanatoasa, revin taxele pe dulciuri sibauturi racoritoare. In mod similar, Danemarca a adaugat tutunul siunele alimente cu un nivel ridicat de grasimi pe lista produselorimpozitate. Marea Britanie are o alta abordare, luand inconsiderare introducerea unor asa-numite impozite pe cai.

Toate aceste taxe si impozite pot fi prezentate ca avand un scopbun, dar mai au un lucru in comun: ajuta la acoperirea deficitelorbugetare adancite de recesiune, programe de bailout si stimulentede miliarde, scrie The New York Times.

Intr-o perioada in care liderii politici din Europa si StateleUnite s-au angajat sa nu sporeasca povara fiscala de pe umeriiclasei mijlocii, acestia au in acelasi timp avantajul de a colectavenituri fara a atrage prea multa atentie.

Drept rezultat, spun analistii, contribuabili din Californiapana in Copenhaga ar trebui sa se pregateasca pentru mai multe taxeindirecte, cum ar fi taxe pe vanzari, sau micro-taxe pe serviciioferite anterior gratuit, cum ar fi inregistrarea unui animal decompanie.

Astfel de taxe pot avea multe beneficii pentru cei care lecolecteaza. Pe de o parte, sunt mai putin volatile si mai putindependente de ciclul economic comparativ cu taxele corporatiste sipe venit. In plus, acestea sunt mai greu de evitat si mai ieftin decolectat. In final, spun analistii, acestea sunt in general usor deaplicat.

In SUA, impozite pentru bogati

Taxele pe venit nu sunt totusi complet scoase din discutie.Presedintele american Barack Obama s-a angajat sa reintroducaimpozite ridicate din era Clinton pentru cei care castiga mai multde 250.000 de dolari pe an. Iar guvernul britanic tocmai areinstituit taxa maxima pe venituri ridicate de 50% dupa ani dereduceri. Totusi, aceste majorari se concentreaza asupra celorbogati.

Avand in vedere nemultumirea publicului cu privire la costulscoaterii din impas a sistemului financiar, ideea din spatele unorastfel de masuri este ca acestea sa fie vazute ca a-i viza pe ceibogati, spune Stephen Matthews, specialist in cadrul OCDE.

Totusi, in cazul multor tari, nu mai este loc de majorari.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy, de exemplu, a fost ales in2007 promitand sa aduca mai mult venit disponibil in buzunareleoamenilor. In ceea ce priveste taxele pe venit, corporatiste si peavere, Sarkozy si-a respectat promisiunea. Totusi, pe fondulcosturilor mari legate de criza financiara si al cresteriideficitului, presedintele devine tot mai creativ.

Sarkozy a introdus taxe, desi a promis ca nu o vaface

Un grup de presiune al contribuabililor sustine ca de laalegerea lui Sarkozy au fost introduse 20 de taxe noi, inclusiv unape crustacee si moluste. Coplatile pentru unele medicamente aucrescut, ca si taxele de licenta TV. Un oficial al ministeruluifrancez pe buget a respins cifrele.

Alte tari au inclinat catre majorarea sau extinderea TVA. Ratamedie a TVA in UE a urcat la 19,8 in 2009 de la 19,5% in 2008. Unstudiu realizat de firma de contabilitate KPMG in octombrie arataca rata medie a TVA din Europa va atinge 20% in acest an sau2011.

Alte taxe au o arie mai restransa de aplicabilitate. Anultrecut, Irlanda de Nord a anuntat ca va majora costul inregistrariicainilor de companie de zece ori, la 50 de lire sterline, aparentpentru a aborda mai bine problema cainilor vagabonzi sau pe cea aatacurilor violente.

Londra a publicat un proiect de lege in ianuarie care va punebazele unui organism de sanatate a animalelor, costurile acestuiaurmand sa fie suportate partial de proprietarii de animale.

Un trend similar se inregistreaza in Statele Unite. De exemplu,oficialii statului Nevada au emis o reglementare de urgenta pentrumajorarea taxelor de intrare in parcurile de stat pentru a acoperio gaura in fondurile de stat. Conform datelor Tax Policy Center,veniturile totale de stat si guvernamentale ca procent dinveniturile personale au crescut constant de la inceputul deceniuluitrecut.

Spre deosebire, spun specialistii, majoritatea guverneloroccidentale nu se apropie de taxa corporatista.

In ultimii ani, povara fiscala totala a fost caracterizata devolatilitate. In tarile care apartin OCDE, taxele au inregistratcel mai ridicat nivel in jurul anului 2000, scazand apoi ca reactiela criza dot-com, inainte de a creste din nou.

"Guvernele au tins sa se foloseasca de beneficiile cresterii dinultimul deceniu pentru a reduce taxele, mai degraba pentru a-siimbunatati finantele publice", declara Matthews. "Au crezut cacresterea era sustenabila, dar nu a fost asa."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO