Business Internaţional

Guvernul german aproba reduceri de taxe si impozite

01.07.2003, 00:00 11

Dupa o reuniune neasteptata, guvernul german a aprobat la sfarsitul saptamanii trecute un program de reducere a taxelor si impozitelor in valoare de 18 miliarde de euro, initiativa urmarind sa stimuleze economia stagnanta a Germaniei, cea mai mare din Europa.
In acest fel, autoritatile de la Berlin au devansat cu un an masurile de reducere a fiscalitatii prevazute pentru 2005. Potrivit cancelarului german Gerhard Schroder, masurile vor reduce taxele pe venit cu circa 10%, informeaza Financial Times.
"Am vrut sa transmitem un semnal pozitiv populatiei si sa aratam ca guvernul incearca sa stimuleze cresterea economica", a declarat Schroder.
Schroder a precizat ca reducerea taxelor si impozitelor va fi acoperita prin masuri de diminuare a subventiilor guvernamentale si a imprumuturilor federale. Totodata, seful Cabinetului german mizeaza pe veniturile obtinute din vanzarea de noi pachete de actiuni ale fostelor monopoluri de stat.
Schroeder si-a exprimat speranta ca proiectul de buget pe 2004 va respecta regulamentul Uniunii Europene, care impune un deficit bugetar sub trei procente din Produsul Intern Brut. Germania a incalcat aceasta regula in 2002, iar analistii se asteapta la un rezultat similar la sfarsitul acestui an.
Masurile de reducere a fiscalitatii vor intra in vigoare la inceputul lui 2004. Potrivit autoritatilor, limita superioara a taxei pe venit va cobori de la 48,5% la 42%, iar cea inferioara de la 19,9% la 15%.
Atat Comisia Europeana, cat si Banca Centrala Europeana (BCE) au avertizat guvernul german sa nu compenseze reducerea veniturilor prin majorarea datoriilor de stat.
Daca deficitul bugetar va depasi pragul de trei procente din PIB pentru a treia oara consecutiv, Germania risca sa fie sanctionata financiar de autoritatile de la Bruxelles. Pe de alta parte, esecul de a se conforma cu prevederile Pactului european pentru Stabilitate si Dezvoltare ar spori tensiunile diplomatice pentru revizuirea acestui regulament.



O ultima sansa pentru Schroder
In ultimii trei ani, cresterea economiei germane a fost aproape nula, iar rata somajului a atins nivele record. Ministrul german de finante Hans Eichel a precizat ca anul acesta economia Germaniei va creste cu 0,75%, iar anul viitor cu 2%. Pe de alta parte, respectatul institut de prognoza economica Ifo prevede o stagnare economica anul acesta, urmata de o crestere de 1,5% anul viitor, potrivit CNN Money.
Dupa ce a fost reales, in septembrie 2002, popularitatea guvernului lui Gerhard Schroder a scazut drastic in sondaje. Reducerile fiscale sI pachetul de reforme economice sunt considerate o ultima sansa pentru Schroder de a schimba trendul, at=t pentru partidul sau c=t sI pentru economia germana.
Strategia autoritatilor de la Berlin ridica semne de intrebare cu privire la politica fiscala impusa de UE si la siguranta monedei unice europene. Cu toate acestea, mai multe state din cadrul Uniunii par dispuse sa accepte noile masuri, pentru ca ele abordeaza in sfarsit probleme economice majore, precum piata muncii, reforma sistemului de asigurari medicale si a fondurilor de pensii.
Aceste proiecte ar putea stimula economia germana pe termen mediu, desi exista riscul unei incetiniri a cresterii, pe termen lung.



Venituri din privatizari sI taxe pe tutun
Masurile de reducere a taxelor si impozitelor contravin proiectului de buget pe 2004 prezentat in cursul saptamanii de ministrul Finantelor, Hans Eichel.
Documentul urmeaza sa fie aprobat de guvern pe data de 2 iulie, dar exista speculatii ca el va suferi modificari majore, pentru a se conforma cu masurile adoptate de guvern la sfarsitul acestei saptamani.
Proiectul prezentat joi prevede un buget in valoare de 251 de miliarde de euro si imprumuturi de 23,8 miliarde de euro, cu ajutorul carora autoritatile spera sa poata compensa eventualele reduceri ale veniturilor bugetare.
Investitiile anticipate se ridica la aproximativ 25 de miliarde de dolari. In acest fel, autoritatile au respectat conditia prevazuta in Constitutia Germaniei, care stabileste ca nivelul imprumuturilor sa nu il depaseasca pe cel al investitiilor - o conditie pe care Cabinetul de la Berlin nu a indeplinit-o in 2002 si 2003.
Hans Eichel a declarat ca noul proiect de buget prevede beneficii salariale mai mici pentru functionarii publici, o reducere a scutirilor de impozite, precum si subventii mai reduse pentru industria miniera. De asemenea, documentul diminueaza cu aproape doua miliarde de euro subventiile federale alocate sistemului de pensii.
Proiectul pe 2004 ia in calcul noi surse de venit, care ar putea fi obtinute prin aplicarea unei taxe in industria tutunului si, respectiv, printr-un impozit pe fondurile repatriate de investitorii germani.
Totodata, guvernul ar putea scoate la vanzare noi pachete de actiuni ale fostelor monopoluri de stat cum sunt DeutscheTelekom AG si Deutsche Post AG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO